Neočekivano otkriće u Rusiji: Na Uralu linije kao u Peruu

Geoglif na kojem je prikazan los ili možda jelen uočen je na obali planinskog jezera Zjuratkul koje leži na nadmorskoj visini od 754 metra
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 15:52h

U nacionalnom parku Zjuratkul u Rusiji na južnim obroncima Urala nedavno je otkriven praistorijski geoglif (veliki crtež ili figura na zemlji) koji potiče iz perioda 6000-3000 godina prije nove ere.

Zjuratkul se nalazi u Čeljabinskoj oblasti, oko 30 km južno od Satke i 200 km zapadno od Čeljabinska.

Geoglif na kojem je prikazan los ili možda jelen uočen je na obali planinskog jezera Zjuratkul koje leži na nadmorskoj visini od 754 metra.

Otkrio ga je prije pet godina nezavisni istraživač Aleksandar Šestakov, proučavanjem satelitskih snimaka.

Potom je obavijestio arheologe koji su nadletjeli lokaciju i uvjerili se da ogromna slika na zemlji zbilja postoji.

Vremenom su uslijedila i prva istraživanja na terenu, tokom kojih je otkriveno da je geoglif izrađen od kamena u periodu neolita, negdje između šestog i trećeg milenijuma prije nove ere, hiljadama godina prije nego što su nastali poznati geoiglifi u Naski u Peruu u Južnoj Americi.

Figura pored jezera Zjuratkul po opisima ima četiri noge, dva roga i izduženu njušku. Međutim, sami oblik nije tako nedvosmislen i po nekim mišljenjima može predstavljati različita mitološka bića prikazana u drevnoj umjetnosti.

Ogromna predstava losa ili jelena leži na razmeđi Evrope i Azije i načinjena je u neolitu, hiljadama godina prije onih u pustinji Naska u Peruu

Bonus video: