U Bugarskoj otkriven najstariji evropski praistorijski grad

Arheolozi u Bugarskoj saopštili su da su otkrili najstariji praistorijski grad koji je do danas pronađen u Evropi. Stanovnici ovog grada proizvodili so
116 pregleda 1 komentar(a)
Bugarska praistorijski grad, Foto: AFP
Bugarska praistorijski grad, Foto: AFP
Ažurirano: 03.11.2012. 10:40h

Bugarski arheolozi smatra se da je novootkriveno utvrđeno naselje, u blizini grada Provadije, bilo važno središte za proizvodnju soli. Otkriće tog grada u sjeverozapadnoj Bugarskoj moglo bi da objasni pronalazak velike gomile zlata u blizini te lokacije prije 40 godina.

Arheolozi vjeruju da je u gradu živjelo oko 350 stanovnika i da datira iz vremena između 4700 i 4200 godina prije nove ere ili, zbog lakše vremenske orjentacije, oko 1500 godina prije nastanka drevne grčke civilizacije.

Stanovnici su prokuvavali vodu iz obližnjeg izvora i koristili su je za stvaranje blokova soli, kojima su kasnije trgovali i koristili ih za usoljavanje i čuvanje mesa. So je u to vrijeme bila dragocjena roba i stručnjaci tvrde da to objašnjava postojanje velikog odbrambenog zida od masivnih stijena koji okružuje ostatke otkopanog grada.

Tokom iskopavanja na lokaciji, koja su počela 2005. godine, takođe su otkriveni ostaci dvije dvospratnice, niz lokacija korištenih za obavljanje obreda, kao i djelovi utvrđenja. Mala nekropola otkrivena je na istoj lokaciji ranije ove godine i još je istražuju arheolozi.

"Ovaj grad ne liči na grčke gradove-države, stari Rim ili srednjovjekovna naselja, ali arheolozi se slažu da je stvoren u petom milenijum prije Hrista", rekao je Vasil Nikolov, istraživač iz bugarskog Nacionalnog instituta za arheologiju, u izjavi za Frans Pres.

Bonus video: