Aroše i Vineland dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

"Dobitnici su utrli put novoj eri eksperimentalnog istraživanja u kvantnoj fizici pošto su uspjeli da direktno posmatraju pojedinačne kvantne čestice"
0 komentar(a)
Aroše Vineland, Foto: Wptv.com
Aroše Vineland, Foto: Wptv.com
Ažurirano: 09.10.2012. 16:38h

Nobelovu nagradu za fiziku za 2012. dijele Francuz Serž Aroše i Amerikanac Dejvid Vineland za radove na polju kvantne fizike, saopštio je odbor za dodjelu nagrade.

Aroše i Vineland su nagrađeni za "svoje nove eksperimentalne metode koje omogućavaju mjerenje i rukovanje pojedinačnim kvantnim sastavima".

"Dobitnici su utrli put novoj eri eksperimentalnog istraživanja u kvantnoj fizici pošto su uspjeli da direktno posmatraju pojedinačne kvantne čestice, a da ih pritom nisu uništili", dodaje se u saopštenju švedske Kraljevske akademije nauka.

"Njihovi radovi mogli bi da omoguće razvoj superbrzog računa temeljenog na kvantnoj fizici", prenosi Reuters.

"Možda bi kvantno računanje moglo da promijeni naš svakodnevni život na isti način kao što je to klasično računanje napravilo u prošlom vijeku", navodi akademija.

Aroše (68), sa kolegom iz Ecole normale superieure (ENS) Žan-Mišelom Rajmondom, uspio je 2008. da posmatra prelaz fotona iz atipičnog stanja kvantnog svijeta u stanje koje savršeno odgovara klasičnoj fizici, fenomen koji se zove "dekoherencija".

Vineland (68) je radio na polju kvantne optike i "istraživao temeljnu interakciju između svijetla i materije", istakao je odbor.

Bonus video: