Jamanaka i Gurdon dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Pioniri u istraživanju matičnih ćelija nagrađeni su za transformaciju diferenciranih u matične ćelije
2 komentar(a)
Šinja Jamanaka i Džon Gurdon, Foto: Beta/AP
Šinja Jamanaka i Džon Gurdon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.10.2012. 14:50h

Naučnici Džon Gurdon iz Velike Britanije i Šinja Jamanaka ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju, saopštio je 8. oktobra švedski Institut Karolinska, piše britanski Telegraf.

Pioniri u istraživanju matičnih ćelija nagrađeni su za transformaciju diferenciranih u matične ćelije, iz kojih se kasnije mogu razviti ćelije bilo koje vrste, identične onima u organizmima živih bića.

Britanac Ser Džon Gurdon jedan je od prvaka kada je kloniranje u pitanju. Još 1962. godine uspješno je prenio jezgro iz tjelesne ćelije jedne žabe u neoplođenu jajnu ćeliju druge, u kojoj je prethodno uništio jezgro UV zračenjem. Iako se tako dobijena jajna ćelija uspela razviti samo do punoglavca, ova tehnika prenosa jezgra otvorila je put za nova uspješna kloniranja.

Među najvećim dostignućima Šinje Jamanake navodi se njegov uspjeh da dobije matične ćelije iz komada kože miša, bez embriona

Među najvećim dostignućima Šinje Jamanake navodi se njegov uspjeh da dobije matične ćelije iz komada kože miša, bez embriona. Njemu je za rukom pošlo i reprogramiranje ćelija kože lica tridesetšestogodišnje žene. U ovom slučaju on je upotrebio viruse kao prenosioce četiri specifična gena u ćeliju kože.

Proglašenjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, 8. oktobra počela je nedjelja proglašenja dobitnika ovih prestižnih nagrada. Devetog oktobra biće saopšteno ko je dobitnik nagrade iz oblasti fizike, a dan kasnije i dobitnik iz oblasti hemije.

U četvrtak se 11. oktobra,biće saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a u petak 12. objaviće se ime dobitnika nagrade za mir, dok će se ime dobitnika nagrade za ekonomiju saznati u ponedjeljak.

Bonus video: