Tamna energija postoji?

Ovaj projekat je rezultat saradnje astronoma Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Brazila, Španije i Njemačke
55 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2012. 14:39h

Tamna energija, misteriozna sila koja čini 75 odsto univerzuma je u naučnim krugovima široko prihvaćena kao najbolje objašnjenje za fenomen sve bržeg širenja svemira.

Prošle godine je dodijeljena Nobelova nagrada astronomima koji su prije deceniju zaključili da se širenje svemira ubrzava upravo zahvaljujući toj sili.

Međutim, dio naučnika sumnja u njeno postojanje, tvrdeći da je riječ o iluziji koju izaziva kretanje Zemlje u odnosu na ostatak svemira. Drugi misle da je za sve brže širenje svemira odgovorno naše nedovoljno poznavanje sile gravitacije.

"Tamna energija jedna je od velikih naučnih zagonetki našeg vremena pa nije iznenađujuće da toliko naučnika dovodi u pitanje njeno postojanje. Međutim, zahvaljujući našem radu sve smo sigurniji da ova egzotična komponenta svemira postoji – iako još ne znamo od čega se sastoji", izjavio je Bob Nikol, član naučnog tima sa Univerziteta u Portsmutu čiji su rezultati nedavno objavljeni u akademskom časopisu Monthly Notices of the Royal astronomical Society.

Osim toga, početkom ovog mjeseca puštena je u rad i kamera DECam sa najvećom rezolucijom na svijetu, koja ima zadatak da traga za tamnom energijom.

Uređaj je postavljen na teleskop Victor M Blanco u opservatoriji Cerro Tololo, u pustinji Atakama u Čileu.

Kamera od 570 miliona piksela će tokom narednih pet godina skenirati oko 300 miliona galaksija

Kamera od 570 miliona piksela će tokom narednih pet godina skenirati oko 300 miliona galaksija. Cilj je otkrivanje prirode ove misteriozne sile. Vremenom će, pored ogromnog broja individualnih galaksija, istražiti i oko 100.000 galaktičkih skupina, najvećih poznatih stabilnih struktura, kao i 4000 supernova.

DECam je posebno osjetljiva na crveno i infracrveno svjetlo, kako bi se bolje istraživali kosmički objekti na udaljenostima i do osam milijardi svjetlosnih godina.

Objekti koji se trenutno nalaze na većoj udaljenosti sve se brže udaljavaju od drugih objekata, što uzrokuje promjenu njihove trenutne boje ka crvenom dijelu spektra.

DECam će istraživati supernove i sačiniti trodimenzionalnu mapu distribucije skupina galaksija i stvoriti modele o tome kako se univerzum organizovao tokom prvih nekoliko godina poslije Velikog praska.

Prva fotografija, koja je napravljena 12. septembra bila je fokusirana na skup galaksija Fornax. Načinjena je u okviru testnog perioda, prije nego što DECam u decembru i oficijelno počne “lov” na tamnu energiju.

Ovaj projekat je rezultat saradnje astronoma Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Brazila, Španije i Njemačke.

Sve smo sigurniji da tamna energija postoji – iako još ne znamo od čega se sastoji, izjavio je Bob Nikol, član naučnog tima sa Univerziteta u Portsmutu

Bonus video: