Habl snimio najudaljenije djelove svemira

Nova fotografija, međutim, je još detaljnija, i sadrži oko 5.500 galaksija od kojih one najudaljenije svijetle tek desetmilijarditim dijelom svjetlosti
237 pregleda 3 komentar(a)
Habl, Foto: Rojters
Habl, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.09.2012. 18:35h

NASA teleskop Habl nam donosi fotografiju dosad najudaljenijih djelova svemira, na kojoj se mogu vidjeti galaksije iz najdubljih kutaka vasione.

Prema pisanju londonskog Telegrafa, fotografija, nazvana "XDF" extreme Deep Field (za ekstremno duboko polje), predstavljaja kombinaciju više od 2.000 slika snimljenih tokom jedne decenije.

Ona je dio Hablovog Ultra dubokog polja, snimka malog dijela svemira koji je Habl napravio tokom 2004. i na kojem se mogu vidjeti na hiljade galaksija i nebrojeno mnogo milijardi svjetova.

Nova fotografija, međutim, je još detaljnija, i sadrži oko 5.500 galaksija od kojih one najudaljenije svijetle tek desetmilijarditim dijelom svjetlosti koja se može videti golim okom.

Pojedine galaksije su spiralnog oblika i podsjećaju na naš Mlečni put i susjednu galaksiju Andromedu.

Na slici se mogu uočiti i velike i maglovite crvene galaksije, koje više ne proizvode nove zvijezde, kao i blijede i daleke žute galaksije u fazi nastanka

Na slici se mogu uočiti i velike i maglovite crvene galaksije, koje više ne proizvode nove zvijezde, kao i blijede i daleke žute galaksije u fazi nastanka.

Fotografija je načinjena spajanjem slika snimljenih tokom 50 dana proteklih deset godina, što predstavlja zbir od dva miliona sekundi ekspozicije.

Dvije Hablove glavne kamere, Advanced Camera for Surveys (ACS) i Wide Field Camera 3, uspele su da otkriju galaksije stare 13,2 milijardi godina.

Sam univerzum nastao je prije 13,7 milijardi godina.

Bonus video: