Da li je moguće da je prava Mona Liza 10 godina starija od "originala"

Stručnjaci iz neprofitne organizacije "Mona Liza" saopštili su da će otkriti istorijske i naučne dokaze koji će otkriti da je Mona Liza koja je izložena u Luvru u stvari duplikat
453 pregleda 2 komentar(a)
Mona Liza, Foto: En.wikipedia.org
Mona Liza, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 24.09.2012. 07:54h

Likovni stručnjaci tvrde da je Leonardo da Vinči naslikao prvu verziju Mona Lize deset godina prije nego što je naslikao verziju slike koja je danas izložena u Luvru u Parizu.

Slika poznata kao "Mona Liza iz Islewortha" nešto je veća od "originala", a već dugo se raspravlja o njenoj autentičnosti.

Stručnjaci iz neprofitne organizacije "Mona Liza" saopštili su da će otkriti istorijske i naučne dokaze koji će otkriti da je Mona Liza koja je izložena u Luvru u stvari duplikat.

Dokaze će otkriti profesor Alesandro Vezosi iz Švajcarske zajedno sa profesorom Karlom Pedretijem sa Univerziteta u Kaliforniji, javlja Daily Mail.

Mona Lizu je otkrio kolekcionar Hju Blejker nešto prije Prvog svjetskog rata. Kupio je sliku na sajmu u Somersetu i odnio je u svoj studio u Isleworthu, po čemu je slika i dobila ime.

Blejker je kasnije sliku prodao američkom kolekcionaru Henriju Puliceru, koji je poklonio svojoj djevojci. Od onda je slika promijenila nekoliko vlasnika, a trenutno se nalazi u Švajcarskoj.

Ipak, Martin Kemp, profesor sa Oksforda, tvrdi da je nemoguće da je Mona Lizu iz Islwortha naslikao Leonardo da Vinči, jer to nije njegov stil. Ističe da na slici dosta toga ne valja, počevši od pejzaža.

Mona Liza je Leonardova najpoznatija slika, koja je poznata po svom misterioznom osmjehu. Ovo djelo je jedinstven primjer sjedinjavanja dvije slikarske tehnike - sfumato i chiaroscuro koju je Leonardo doveo do savršenstva. Leonardo je Mona Lizu slikao skoro tri godine od 1503. do 1506.

Bonus video: