"Curiosity" spreman za dugu vožnju po Marsu

Počevši od 14. septembra, "Curiosity" bi trebao da se vozi po Marsu sve dok naučnici ne pronađu pogodnu stijenu za prvu "ručnu" analizu
2 komentar(a)
Curiosity, Foto: Reuters
Curiosity, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2012. 11:56h

Robot NASA-e "Curiosity" trebao bi da završi iscrpljujuću, višenedjeljnu provjeru instrumenata i tako otvoriti put svojoj prvoj vožnji po Marsu koja ima za cilj da se utvrdi da li je "Crvena planeta" ikada bila pogodna za život.

Robotska laboratorija na šest točkova, koja je 6. avgusta sletjela u krater Gale na Marsu, vrijedna je 2,5 milijarde dolara i prva je astrobiološka misija NASA-e na Marsu od projekta Viking iz 70-ih godina prošlog vijeka.

U posljednjoj fazi ispitivanja instrumenata, "Curiosity" će raširiti svoje robotske ruke, a kamere visoke rezolucije snimiće plato na kojem će analizirati uzorke stijena i tla.

Robot, prvi potpuno opremljen geohemijski mobilni laboratorij ikada poslat na drugi svijet, u svome rasporedu ima i razgledanje Marsa. Naučnici će, naime, pokušati da snime kako mjesec Phobos prolazi pored Sunca.

Počevši od 14. septembra, "Curiosity" bi trebao da se vozi po Marsu sve dok naučnici ne pronađu pogodnu stijenu za prvu "ručnu" analizu, rekla je dženifer Trosper iz NASA-e, a prenijela agencija Rojters.

Robot će se zaustaviti kada naiđe na tlo iz kojeg bi mogao da iskopa uzorke i analizira ih u svojoj hemijskoj laboratoriji.

Bonus video: