Amerikanci snimaju dokumentarac o Nikoli Tesli

Pisac scenarija za film kaže da je, tokom anketa na ulicama Los Anđelesa shvatio da devet od 10 ispitanika ne zna ništa o Tesli
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2012. 12:17h

Inspirisan nevjerovatnim naučnikom i njegovim radom, Nikolom Teslom, Vil Kašen je izumio kamionet na električni pogon. Sada ovaj inženjer iz Los Anđelesa i preduzetnik želi da oda čast svom uzoru i planira da snimi dokumentarac posvećen velikanu.

Kašenov filmski projekat "Struja: Priča i život Nikole Tesle" trenutno se finansira kroz kickstarter, platformu za ulaganje u kreativne projekte.

Cilj je edukovati publiku o brilijantnom naučniku čiji je projekat za razvoj sistema za bežični prenos energije zaustavljen zbog poslovnih interesa na čijem čelu je tada bio Tomas Edison.

Pisac Kaerol Burdžius istražuje Teslin život već 12 godina, a scenario za priču je završio početkom ove. U telefonskom intervjuu za Wired kazao je da se nešto mora promijeniti kada je poznavanje života i djela Nikole Tesle među ljudima u pitanju. Navodi da je, tokom anketa na ulicama Los Anđelesa shvatio da devet od 10 ispitanika ne zna ništa o Tesli.

Film će, kako je planirano sadržati elemente drame, intervjue, arhivske sekvence.

Za projekat je neophodno prikupiti 35.000 dolara.

Nedavno je, u drugom projektu posvećenom Nikoli Tesli, jedna organizacija uspjela da prikupi čak 900.000 eura.

Amerikanci grade Teslin muzej: Sakupili novac za samo nedjelju dana >>>

Veb sajt The Oatmeal je u saradnji sa partnerskim sajtom Indiegogo pokrenuo online kampanju čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu lokacije na kojoj se nekad nalazio Teslin toranj Vordenklajf, gdje je naučnik želio da sagradi postrojenje za bežični prenos energije. Sakupivši 900.000 eura, organizatori akcije su premašili početni cilj da se za kupovinu imanja putem online akcije prikupi 850.000 dolara.

Bonus video: