Insight slijeće na Mars 2016. i otkriva od čega je napravljena Crvena planeta

Do danas, naučnici su utvrdili dublju strukturu samo jedne planete - Zemlje
7 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 19:38h

Nakon što je Curiosity uspješno sletio na Mars ovog mjeseca i poslao prve fotografije, ameri;ka svemirska agencija NASA će, piše Washington Post, 2016. godine na Crvenu planetu poslati još jednog robota, koji će svijetu donijeti slike unutrašnjosti Marsa.

425 miliona vrijedan robot nazvan Insight biće napravljen na kalifornijskom Tehnološkom institutu.

NASA-in robot sletio na Mars i poslao prve slike >>>

Dok Curiosity luta planetom na šest točkova, InSight će, nakon pada na Mars, imati fiksnu poziciju. U planu je bušenje površine Marsa, na osnovu čega će naučnici dobiti važne podatke o tome kako je ta planeta nastala.

"Dobićemo podatke o strukturi Marsa, što je za nas zasad misterija", kažu naučnici.

Do danas, naučnici su utvrdili dublju strukturu samo jedne planete - Zemlje. Svjesni su da unutrašnjost Marsa mora biti drugačija, jer Mars nema magnetno polje da štiti njegovu površinu od radijacije. Zemlja, s druge strane, ima jako magnetno polje koje dijelom nastaje u njenoj unustrašnjosti, a dijelom u stiejnama i zemljinoj kori. Vrlo mali procenat magnetizma ima porijeklo u gornjim slojevima atmosfere kao i u izvorima van Zemlje.

Osim što će moći da mjeri temperaturu i seizmološke promjene, Insight će skoro biti kopija NASA-inog Phoenix Landera koji je spušten na Mars 2008. i koji je poslao slike leda koji se nalazio tik ispod površine crvene planete.

Bonus video: