Tektonske ploče su još jedna sličnost Marsa i Zemlje

Naučnici kaže da ono što su ranije vidjeli na slikama sa Himalaja i Tibeta, prilično nalikuje onome što su vidjeli na satelitskim snimcima Marsa
61 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2012. 16:15h

Mars je nalik Zemlji po mnogo čemu: Na Marsu pada snijeg, tamo dan traje malo duže od 24 sata. Naučnici su, osim tih, otkrili još jednu osobinu po kojoj su te dvije planete nalik jedna drugoj: Na Marsu se, kao i na Zemlji, nalaze tektonske ploče.

Naučnici su, piše Mashable, godinama spekulisali o postojanju tih ploča, ali su tek sada, nakon analize preko 100 satelitskih slika, sa sigurnošću potvrdili njihovo postojanje.

An Jin, profesor sa UCLA, kaže da ono što je ranije vidio na slikama sa Himalaja i Tibeta, prilično nalikuje na ono što je vidio na satelitskim snimcima Marsa.

"Slične stvari sam vidio i u Kaliforniji", dodaje on.

NASA-in robot sletio na Mars i poslao prve slike >>>

Robot vozilo američke svemirske organizacije NASA, Curiosity, ove je sedmice poslalo prve fotografije Marsa, koje prikazuju da je pejzaž te planete jako sličan onom u Kaliforniji ili Patagoniji. Jin smatra da će Curiosity na Marsu pronaći još mnogo sličnosti tokom dvogodišnje misije.

Mars ima jako glatke zidove u kanjonima, slične onima u Dolini smrti u Kaliforniji. Slična je i vulkanska zona, koja je, kako navodi Jin, tipičan proizvod pomjeranja tektonskih ploča.

"Ovakve karakteristike se ne mogu naći ni na jednoj planeti Sunčevog sistema, osim na Zemlji i Marsu", kazao je on.

Bonus video: