Kolašinske srednjoškolke istakle važnost algoritama i programiranja

363 pregleda 0 komentar(a)
Danas u SMŠ "Braća Selić", Foto: Dragana Šćepanović
Danas u SMŠ "Braća Selić", Foto: Dragana Šćepanović

Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) obilježile su i kolašinske srednjoškolke.

U SMŠ „Braća Selić“ danas je, tim povodom, održano predavanje o važnosti uključivanja većeg broja djevojaka u IKT industriju, kao i o razlozima zbog kojih se, trenutno, mali broj djevojaka bavi programiranjem.

Uz podršku svog profesora Gorana Živkovića, učenice gimnazije Tijana Rakočević, Jovana Grujić i Jana Rakočević, svojim vršnjacima govorile su o razlozima zbog kojih se obilježava Međunarodnog dana djevojaka u IKT . Oni su informisali i o mogućnostima i prednostima koje im pruža učenje programiranja. Istaknut je i značaj edukacije popularizaciju te oblasti, koju treba, kako su rekle, započeti još od najranije dobi.

„ U našoj školi učenici može se učiti programiranje u okviru predmeta Informatika, izbornog predmeta Algoritmi i programiranje i u okviru Programerske sekcije, koja uspješno radi već deset godina. Naša škola je postala partner poznate softverske firme Oracle , pa, zbog toga, postoji mogućnost da se učenici edukuju i kroz četiri kursa iz te oblasti. Ove školske godine šest učenika pohađa kurs Java Foundations", kažu srednjoškolke.

Međunarodni dan djevojaka u IKT obilježava se četvrtog četvrtka u aprilu svake godine. Ta inicijativa pokrenuta je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), koja je specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija za informacijske i komunikacijske tehnologije. Inicijativa ima za cilj da kreira globalno okruženje koje će osnažiti i ohrabriti žene da razmisle o karijeri u rastućem sektoru IKT-a, kao i da omogućiti djevojkama kao i IT kompanijama da iskoriste prednosti većeg učešća u tom sektoru.

Bonus video: