Space X lansirao najjaču raketu s 24 satelita, eksperimentima, pepelom od kremacija

Očekuje se da će Sekretarijat SAD za odbranu ponovno koristiti tu raketu koja se "reciklira", za buduće poslove nacionalne bezbjednosti
2198 pregleda 0 komentar(a)
Lansiranje Falcon Heavy, Foto: Space X
Lansiranje Falcon Heavy, Foto: Space X

Privatna kompanija "Spejs X" (SpaceX) je u utorak lansirala svoju najjaču raketu sa 24 istraživačka satelita, sa svemirskim atomskim satom, "solarnim jedrom", testom za "zeleno raketno gorivo", čak i s pepelom kremiranih tijela ljudi.

Bio je to treći let rakete "Falkon hevi", ali prvi koji je naručila vojska. Očekuje se da će Sekretarijat SAD za odbranu ponovno koristiti tu raketu koja se "reciklira", za buduće poslove nacionalne bezbjednosti.

Obje bočne dodatne rakete su se nekoliko minuta poslije lansiranja vratile na Kejp Kanaveral, baš kao i poslije lansiranja u aprilu, ali, nova "buster" raketa je promašila platformu na okeanu, što i nije bilo neočekivano za tako tešku misiju, primijetio je osnivač firme "Spejs X" i njen izvršni direktor Ilon Mask.

Ta kompanija sa sjedištem u Kaliforniji pokušava da nađe i ponovo iskoristi što više djelova svojih lansiranih raketa, umjesto da stalno pravi nove, te smanjuje troškove lansiranja.

NASA se prijavila za mjesto na ovom letu "Falkon hevija", zajedno s Nacionalnom upravom za okeane i atmosferu, Istraživačkom laboratorijom Ratnog vazduhoplovstva, Planetarnim društvom i firmom "Selestis Ink.", koji nudi "spomen-letove u svemir".

Tako je u utorak u svemir lansirano malo pepela kremiranog tijela astronauta koji je poletio na "Skajlab" - NASA-inu prvu svemirsku stanicu još 1970-ih, Bila Pogjua, umrlog 2004. godine, a zajedno s njim u svemir je stigao i po dio pepela više od 150 kremiranih tijela drugih ljudi.

Mask je rekao da je u utorak izvedeno "najteže lansiranje rakete" jer su sateliti morali biti postavljeni u tri različite orbite, što je zahtijevalo višestruko paljenje motora u gornjoj fazi leta koja je potrajala nekoliko sati dok svi nisu postavljeni.

U utorak odnijeta u svemir "Falkon hevijem", letilica "Lajtseil" (LightSail) koju je finansiralo Planetarsko društvo, pokušaće da postane prva u orbiti Zemlje koja će se kretati isključivo pomoću pogona na Sunčevu svjetlost.

Bonus video: