RAZGOVARALI I O SEEIIST DOGAĐAJU

Ministarka Damjanović sa komesarom Moedasom u CERN-u

Moedaš je ukazao da će i ubuduće pratiti razvoj SEEIIST-a i pokušati da maksimalno pomogne njegov dalji napredak
929 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo nauke, Foto: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke, Foto: Ministarstvo nauke

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravi ove nedjelje u CERN-u, Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, gdje se sastala sa Karlosom Moedašom, Evropskim komesarom za nauku i inovacije, tokom njegove druge zvanične posjete ovoj instituciji.  

Komesar je izrazio veliko zadovoljstvo što je ministarku sreo upravo na mjestu gdje je radila toliko dugo i zahvalio se generalnoj direktorici CERN-a Fabioli Đanoti, što je omogućila ovaj susret, saopšteno je iz Ministarstva nauke. 

Damjanović izrazila je zahvalnost komesaru Moedasu na konstantnoj podršci SEEIIST projektu, imajući u vidu da je upravo on jedan od prvih zvaničnika Brisela koji je stao iza projekta i razumio njegov značaj i vrijednost za Jugoistočnu Evropu. 

"Zahvaljujući njegovom uticaju SEEIIST je prethodnog mjeseca dobio prvih 1,2 miliona eura od Direktorata za nauku i inovacije Evropske Komisije, koji će omogućiti prelazak u drugu fazu ovog projekta. Damjanović i prof. Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a i idejni tvorac SEEIIST projekta, upoznali su komesara sa aktivnostima planiranim u okviru sljedeće faze, izrade detaljne Studije dizajna, koja je već započet", naveli su iz Ministarstva.

Moedaš je ukazao da će i ubuduće pratiti razvoj SEEIIST-a i pokušati da maksimalno pomogne njegov dalji napredak.

 „Izvanredno je što imate i podršku mog kolege, Žan Erik Pakea, generalnog direktora Direktorata za nauku i inovacije, čije se mišljenje izuzetno cijeni u Briselu i koji od samog početka razumio vrijednost SEEIIST-a za region“, istakao je komesar.   

On je apostrofirao da je SEEIIST izvanredan primjer “nauke za mir”, jer će omogućiti povezivanje svih zemalja regiona i njihov dalji napredak i razvoj. Komesar je SEEIIST još jednom uporedio sa SESAME projektom, u Jordanu, koji je sjajan primjer „nauke za mir“ na Bliskom Istoku. Ovaj projekat je prepoznat i  snažno finansijski podržan od strane EK. „Bilo bi sjajno da SEEIIST doživi sudbinu SESAME projekta, i ja se nadam da će biti tako“, istakao je komesar.   

Tokom sastanka u CERN-u diskutovalo se i o SEEIIST događaju (SEEIIST Kick-off meeting), planiranom za 18. septembar u Budvi, koji će i zvanično najaviti početak prve faze projekta, a uz prisustvo velikog broja visokih zvaničnika EK, ministara regiona, direktora naučnih institucija i predstavnika evropske naučne zajednice.