PROTON - M

VIDEO Rusija lansirala raketu sa teleskopom za posmatranje svemira

Raketa Proton-M uspešno je poletjela tek iz trećeg pokušaja noseći teleskop Spektr-RG, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos
1586 pregleda 0 komentar(a)
Lansiranje rakete, Foto: Twitter
Lansiranje rakete, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.07.2019. 17:56h

Rusija je danas s Kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, lansirala raketu koja je ponijela teleskop za posmatanje svemira koji će zamijeniti prethodni model izgubljen u januaru.

Raketa Proton-M uspešno je poletjela tek iz trećeg pokušaja noseći teleskop Spektr-RG, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Raketa je prvobitno trebalo da poleti 21. juna, ali je polijetanje odloženo zbog tehničkih problema. Potom je polijetanje zakazano za petak, ali je na kraju obavljeno danas.

Teleskop za posmatranje svemira, razvijen u saradnji s Njemačkom, omogućiće zamjenu radioteleskopa Spektr-R (RadioAstron), nazvanog "ruski Habl", nad kojim je ruska služba januara izgubila kontrolu.

Taj teleskop je bio lansiran 2011. da bi snimao "crne rupe", neutronske zvezde i magnetna polja. Njegov nasljednik će služiti takođe za posmatranje svemira, i da se "dovrši mapa sveta", navela je ruska svemirska agencija.

Svemirski sektor koji je decenijama bio ponos Sovjetskog saveza, imao je niz neuspjeha posljednjih godina, ali to nije ugrozilo velike ambicije Rusije.

Poslije ukidanja dijela programa američke NASA-e, Rusija je od 2011. godine jedina zemlja koja može da šalje posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti oko Zemlje.

Međutim, nedavni skandali s korupcijom u Roskosmosu kao i konkurencija američke privatne firme "Spejs Eks" (Space X) Ilona Maska ugrožavaju tu ekskluzivnost.

Preporučujemo za Vas