Arheolozi našli dokaz vavilonskog osvajanja Jerusalima o kojem piše i Biblija

Među arheološkim nalazima najviše iznenađuje otkriće nakita
3873 pregleda 0 komentar(a)
Jerusalim, Foto: Pixabay, Pixabay
Jerusalim, Foto: Pixabay, Pixabay

Arheolozi koji vrše iskopavanja na Sionskom brdu u Jerusalimu otkrili su dokaze o vavilonskom osvajanju tog grada, što bi moglo potvrditi biblijski prikaz njegovog uništenja, javlja CNN.

Naučnici sa Univerziteta Sjeverna Karolina pronašli su na tom području značajne arheološke nalaze; uključujući naslage pepela, strelice i razbijene djelove lonaca i svjetiljki. Najviše iznenađuje otkriće nakita, odnosno minđuše sa zvonastim gornjim dijelom.

Postojanje elita

Šimon Gibson, direktor univerzitetskog arheološkog projekta Sionska gora, objasnio je za CNN da je pronalazak rijetkog komada nakita prvi dokaz postojanja "elita", odnosno bogatijeg stanovništva koje je živjelo u Jerusalimu prije osvajanje 587-586. godine prije Hrista.

Dodao je i kako je nalaz nakita, koji je "jasan pokazatelj bogatstva stanovnika grada u vrijeme opsade“, rijetkost na mjestima sukoba jer su ga u to vrijeme ratnici obično opljačkali i davali da se rastopi, prenosi Indeks.

Najtužniji dan u godini

Istoričari smatraju kako je prilikom vavilonskog osvajanja Jerusalima, koje je predvodio vavilonski kralj Nabukodonozor II, došlo do uništenja grada i pogiblje velikog dijela stanovništva. Tada je vjerovatno srušen i Solomonov hram, što se takođe spominje u Starom zavjetu.

Ortodoksni Jevreji obilježavaju ovaj događaj svake godine Tisha B'Avom, odnosno danom posta i žalosti koji se u jevrejskom kalendaru smatra najtužnijim danom i kojim se takođe obilježava uništenje Drugog hrama.

Bonus video: