OCICEPTIVNI GLIONEURONSKI KOMPLEKS

Otkriven novi organ: Odgovoran za osjećaj bola?

Naučnici su bili iznenađeni otkrićem jer se dugo vjerovalo da su završeci nervnih ćelija u epidermisu goli ili da nemaju omotač
6012 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici su otkrili prethodno nepoznat organ preko kojeg ljudi detektuju opasne podražaje iz okoline i mogao bi biti odgovoran za određene vrste bola. Nalazi se ispod gornjeg sloja kože.

Organ su pronašli naučnici švedskog instituta Karolinska Institutet, a sastoji se od mrežastih Švanovih ćelija koje se nalaze u blizini živaca, koje poput hobotnice omotavaju i ulaze u nervne ćelije kako bi ih održale u životu, a prethodno nije bilo poznato da učestvuju u osjećaju bola.

Struktura viri neposredno ispod površine kože, proširujući izbočine nalik nitima u njen vanjski sloj, epidermis.

Otkriće je objavljeno u časopisu Science, a struktura je dobila neglamurozno ime nociceptivni glioneuronski kompleks (NGNC).

NGNC formira jedinstvenu, zamršenu mrežu s obližnjim nervnim ćelijama po cijelom tijelu, što navodi istraživače da tvrde kako bi trebao biti i zvanično imenovan organom.

Naučnici su bili iznenađeni otkrićem jer se dugo vjerovalo da su završeci nervnih ćelija u epidermisu goli ili da nemaju omotač.

Ovo otkriće bi moglo dovesti do razvoja novih ljekova protiv bolova.