NIZ BRZIH "UDARA"

Kineski astronomi detektovali misteriozni signal iz svemira

Iako naučnici ne znaju odakle signali potiču, ne žele nagađati u tolikoj mjeri da se stvori pretpostavka kako je riječ o vanzemaljskoj civilizaciji
3822 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Kineski naučnici primili su neobičan signal uz pomoć pet stotina metara širokog radioteleskopa FAST.

 Riječ je o signalnu sačinjenom od niza ponavljajućih brzih "udara" radiosignala (FRB) koji je došao iz dubine svemira i kojeg, bar zasad, naučnici ne mogu objasniti.

FRB signali su jako rijetki i od 2007. godine kada su prvi put registrovani detektovano je svega oko stotinu. Dešavaju se uglavnom samo jednom i onda nestaju, ali kineski naučnici tvrde da je prošlosedmični FRB "poznat od ranije".

Kako se navodi, signal FRB121102 registrovan je 2012. godine, a vratio se 2015. godine. Signal je došao iz patuljaste galaksije udaljene tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. Sada, između 30. augusta i 3. septembra, FAST je detektovao isti signal sa više od 10 pulseva.

Iako naučnici ne znaju odakle signali potiču, ne žele nagađati u tolikoj mjeri da se stvori pretpostavka kako je riječ o vanzemaljskoj civilizaciji. Ipak, misterija zasad ostaje i stručnjaci rade na objašnjenju fenomena.

Preporučujemo za Vas