KORISTILI TEHNOLOGIJU GENETSKIH MAKAZA

Naučnici tvrde da su razvili duvan gotovo bez nikotina

Svjetska zdravstvena organizacija i nekoliko drugih srodnih tijela pozvali su vlade na istraživanje mogućnosti za smanjenje količine nikotina, a upravo je nikotin glavni uzročnik zavisnosti od cigareta
2405 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Naučnici su objavili da su stvorili tip duvana gotovo potpuno lišen nikotina, a taj uspjeh mogao bi utrti put za dizajniranje nove vrste cigarete koja bi stvarala manju pušačku zavisnost.

Njemački tehnološki univerzitet TU iz Dortmunda objavio je da su naučnici uspjeli genetski da modifikuju duvan Virginia tako što su znatno smanjili koncentraciju visokozavisne materije, na samo jednu četvrtinu stotnine, prenosi agencija Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija i nekoliko drugih srodnih tijela pozvali su vlade na istraživanje mogućnosti za smanjenje količine nikotina, a upravo je nikotin glavni uzročnik zavisnosti od cigareta.

Cigareta sadrži 4.800 drugih hemijskih materija, od kojih je nekih 70 vjerovatno kancerogeno.

"Umjesto 16 miligrama, svaki gram duvana sada sadrži samo 0,04 miligrama nikotina," kazao je voditelj istraživanja Feliks Stele o njihovom izumu.

"Do danas niko u svijetu nije uspio do te mjere da smanji udio nikotina", dodao je Stele.

Naučnici koji su rezultate svog rada najprije objavili u časopisu Plant Biotechnology Journal, kazali su da su se koristili tehnologijom genetskih makaza kako bi izrezali šest gena koji su relevantni za proizvodnju nikotina.

Biljka je uspjela da rekonstruiše nedostajuće gene, ali je rekonstrukcija manjkava. Taj proces vjerovatno se može primijeniti na bilo koju biljku duvana, rekao je Stele.