"VAŽAN KORAK U ISKORJENJIVANJU"

Belgijski naučnici tvrde da su otkrili gdje se krije virus HIV-a

Eksperti smatraju da to otkriće može da pomogne u daljem istraživanju virusa dodajući da se do sada mislilo da su samo ćelije imuniteta, koje se aktivno dijele, jedne od odgovornih za povećanje "rezervoara virusa"
4434 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Belgijski naučnici Univerzitetske bolnice u Gentu otkrili su skrovište HIV-a što predstavlja važan korak u iskorjenjivanju tog virusa, prenio je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

"HIV (virus humano imuno-deficijencije) se krije u različitim specifičnim ćelijama tijela i tako može da bude pod kontrolom (ljekara). Ukoliko bi pacijent prekinuo da uzima HIV inhibitore, virus bi mogao da se ponovo javi u tim ćelijama i da izazove njegovo dalje razmnožavanje", naveli su naučnici bolnice u Gentu.

Eksperti smatraju da to otkriće može da pomogne u daljem istraživanju virusa dodajući da se do sada mislilo da su samo ćelije imuniteta, koje se aktivno dijele, jedne od odgovornih za povećanje "rezervoara virusa".

"To povećanje ne izaziva samo jedan organ ili jedna vrsta specifičnih ćelija već nekoliko vrsta takvih ćelija u raznim djelovima tijela, kao što su krv, limfni čvorovi i crevno tkivo", naveli su naučnici.

Belgijski eksperti su dodali da je na taj način "dobijena još jedna bitka protiv bolesti koja se sada smatra hroničnom, a ne više smrtonosnom zahvljajuči novim vidovima liječenja, koji su i dalje veoma skupi", naveo je belgijski portal i dodao da naučnici jos nisu dobili rat protiv HIV-a koji izaziva sidu.

Sida ili sindrom autoimune deficijencije predstavlja poslednji stadijum infekcije HIV-a.

Više od 37 miliona ljudi u svijetu je inficirano tim virusom.

Preporučujemo za Vas