Nobelova nagrada za medicinu pripala trojici naučnika

Današnjim saopštavanjem imena dobitnika Novelove nagrade za medicinu počela je sezona Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju u oblasti medicine, hemije, fizike, ekonomije, knjiženovsti i mira
1758 pregleda 0 komentar(a)
Nobelova nagrada za medicinu, Foto: Reuters
Nobelova nagrada za medicinu, Foto: Reuters

Nobelova nagrada za medicinu ove godine je pripala Amerikancima Vilijamu Kelinu (William Kaelin) i Gregu Semenzi (Gregg Semenza), i Britancu Piteru Retklifu (Peter Ratcliffe) za istraživanje o prilagodjavanju ćelija promjenljivom snabdevanju kiseonikom, što je važno u borbu protiv raka i anemije, saopštio je švedski Institut Karolinska.

"Osnovni značaj kiseonika poznat je vekovima, ali proces prilagodjavanja ćelija promjenama nivoa kiseonika dugo je ostao misterija. Ovogodišnja Nobelova nagrada nagrađuje rad koji je otkrio molekularne mehanizme koji su uključeni u prilagođavanje ćelija na promjenljivo snabdjevanje kiseonikom" u tijelu, navodi se u saopštenju švedskog intituta.

Današnjim saopštavanjem imena dobitnika Novelove nagrade za medicinu počela je sezona Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju u oblasti medicine, hemije, fizike, ekonomije, knjiženovsti i mira.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želio da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovječanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodjeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion eura). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Bonus video: