Pronađen najstariji biser na svijetu

Otkriće bi moglo imati posljedice na dosadašnja saznanja o istoriji trgovine
3933 pregleda 0 komentar(a)
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Ažurirano: 21.10.2019. 21:17h

Ministarstvo kulture i turizma Abu Dabija objavilo je da je otkrilo najstariji poznati prirodni biser na svijetu tokom iskopavanja na ostrvu Marava, kraj obale glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Biser je otkriven među ruševinama naselja iz kamenog doba na obližnjem ostrvu. To otkriće moglo bi imati posljedice na dosadašnja saznanja o istoriji trgovine, prenio je Dojče vele.

Prema tvrdnjama direktora arheološke jedinice Abduli Kalfanu Al-Kabiju, biser je star najmanje 8.000 godina, što je "dokaz da je trgovina biserima postojala barem još od doba neolita".

Iskopavanje na ostrvu Marava dovelo je i do otkrića keramike i pušaka, prenosi Kliks.

Istraživači su sugerisali da su tadašnji ljudi možda trgovali lončarstvom i drugom robom u Mesopotamiji, drevnoj civilizaciji koja pokriva današnje dijelove Sirije, Iraka i Irana. Ta civilizacija je zaslužna za izum točka, poljoprivredu, pisanje i matematiku.

Tokom 19. i početkom 20. vijeka, kada su današnji Ujedinjene Arapske Emirati bili pod kontrolom različitih kolonijalnih sila, trgovina biserima bila je glavni faktor ekonomije tog područja. Međutim, otkako su otkrivene biserne ostrige u Japanu krajem 1920-ih, troškovi bisera su drastično opali.

Biser sa ostrva Marava biće izložen u Luvru u Abu Dabiju u izložbi nazvanoj "10.000 godina luksuza".