Vizantijska crkva posvećena misterioznom mučeniku pronađena kraj Jerusalima

Zbog veličine crkve i raskošnih ukrasa, podnog mozaika na kojem je prikazan orao, istraživači iz Uprave za antikvitete vjeruju da su je obilazili mnogobrojni hodočasnici dok nije napuštena za vrijeme Abasidskog kalifata u 9. vijeku
2878 pregleda 0 komentar(a)
Na mozaiku prikazan orao, simbol Vizantijskog carstva, Foto: Reuters
Na mozaiku prikazan orao, simbol Vizantijskog carstva, Foto: Reuters

Izraelski arheolozi su saopštili da su nedavno otkrili kraj Jerusalima vizantijsku crkvu posvećenu nepoznatom mučeniku staru skoro 1.500 godina.

Izraelska uprava za antikvitete pokazala je ove nedjelje neke od predmeta pronađene u toj crkvi nakon tri godine iskopavanja koji će biti izloženi u jerusalimskom Muzeju biblijskih zemalja.

Crkva je podignuta u čast "slavnog mučenika" kako piše na mozaiku.

Mučenik nije identifikovan ali na drugim natpisima se podsjeća na širenje carstva pod vladarom Justinijanom u 6. vijeku i jednim od njegovih nasljednika Tiberija Drugog Konstantina.

crkva Jerusalim
Crkva podignuta u čast "slavnog mučenika"(Foto: Reuters)

Zbog veličine crkve i raskošnih ukrasa, podnog mozaika na kojem je prikazan orao, simbol Vizantijskog carstva, istraživači iz Uprave za antikvitete vjeruju da su je obilazili mnogobrojni hodočasnici dok nije napuštena za vrijeme Abasidskog kalifata u 9. vijeku.

crkva Jerusalim
Vizantijska crkva stara skoro 1.500 godina(Foto: Reuters)

Nalazište pokriva površinu od 1.500 kvadratnih metara i uključuje veliko dvorište, prolaz i crkvu u stilu bazilike, otkrivenu tokom izgradnje novog stambenog kvarta.

Nakon propasti Vizantijskog carstva ulazi u crkvu su zatvoreni velikim kamenicama koje su arheolozi otvorili i pronašli staklene lampe, mozaike i dio grobnice u kojoj je sahranjen nepoznati mučenik.

Bonus video: