Površinu Saturnovog mjeseca kreirale iste sile koje su oblikovale Zemlju

Titan je jedino poznato nebesko tijelo osim Zemlje koje ima tekuće površine
1311 pregleda 0 komentar(a)
Titan i Saturnovi prstenovi, Foto: Shutterstock
Titan i Saturnovi prstenovi, Foto: Shutterstock

Naučnici su objavili da najveći Saturnov mjesec ima mnoga jezera, planina i dina, a da je njegova površina kreirana istim silama koje su oblikovale Zemlju.

Tim predvođen Rosali Lopes s Tehnološkog instituta u Kaliforniji kazao je da je Titanova vidljiva spoljašnost jedna od geološki najraznolikijih u Sunčevom sistemu, piše France24.

"Uprkos razlikama u materijalu, temperaturama i gravitacionim poljima između Zemlje i Titana, mnoga obilježja njihovih površina slična su i mogu se interpretirati kao proizvod istih geoloških procesa", objavili su naučnici u časopisu Nature Astronomy.

Koristeći radarske i infracrvene podatke koje je generisala sada već pokvarena sonda Cassini, koja je izvršila 20-godišnju misiju srušivši se na Saturn 2017. godine, naučnici su uspjeli popuniti mnoge praznine u mapiranju Titana udaljenog nekih 1,2 milijarde kilometara od Zemlje, prenosi Klix.ba.

Dine i jezera relativno su mladi, a planinske površine su nešto starije.

Površina Titana oblikovana je nakupljanjem i erozijom sedimenata, s dinama na ekvatoru, visoravnima u središtu i jezerima na polovima.

Baš kao i na Zemlji, Titanova je površina oblikovana kraterima, erozijom, kretanjem tektonskih ploča i vulkanskim aktivnostima.

"Titan je jedino poznato nebesko tijelo osim Zemlje koje ima tekuće površine. Metan se na veoma niskim temperaturama javlja u tri stanja, čvrstom, tekućem i plinovitom i na Titanu čini ciklus kakav je na Zemlji sličan kiši koja stvara rijeke i jezera te potom isparava kako bi ponovo oblikovala oblake", objasnila je Alis Le Gal, jedna od naučnica koja je radila na ovom istraživanju.

Bonus video: