Prvi put mjerili otkucaje srca plavog kita dok traži hranu

U toku zarona u potrazi za hranom, kit je imao izrazito nizak broj otkucaja srca, obično od četiri do osam otkucaja u minuti, a ponekad samo dva
2388 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici su pomoću elektrokardiografa pričvršćenog na tijelu plavog kita prvi put u istoriji izmerili brzinu otkucaja srca plavog kita kad zaroni u potrazi za hranom i ustanovili da ima samo nekoliko otkucaja u minutu.

Naučnici su ustanovili da najveći sisar, plavi kit, koji može da dosegne dužinu od 30 metara i težinu 200 tona, smanjuje tokom zarona i potrage za hranom brzinu aktivnosti srca na samo nekoliko otkucaja u minuti.

Najmanji broj zabilježenih otkucaja u zaronu bio je dva, a najveći je nakon, što se vratio na površinu okeana da bi udisao vazduh, 37 otkucaja u minuti, piše Rojters.

"Plavi kit je najveća životinja i fascinira biologe već niz godina", rekao je biolog Džeremi Goldbogen sa Univerziteta Stanford.

Uopšteno govoreći, što je životinja veća, to je brzina otkucaja srca niža. Tako se minimizira količina posla koje srce obavlja u toku distribucije krvi u tijelu.

Kod ljudi, srce u stanju mirovanja kuca u rasponu od oko 60 do 100 otkucaja u minuti, a tokom napora ili vežbanja i oko 200 otkucaja u minuti.

Najmanji sisari, rovke, imaju i više od sto otkucaja u minuti.

Naučnici su prikupili oko devet sati podataka, a elektrokardiograf su pričvrstili na odraslog mužjaka dugog oko 22 metra koji se nalazio u zalivu Monterej, kraj obale Kalifornije.

Plavi kitovi, uprkos ogromnoj veličini, hrane se sitnim plenom. U ustima filtriraju velike količine vode i izdvajaju plen poput planktonskih rakova i drugih zooplanktona.

U toku zarona u potrazi za hranom, kit je imao izrazito nizak broj otkucaja srca, obično od četiri do osam otkucaja u minuti, a ponekad samo dva. Nakon što je ponovno došao na površinu, brzina otkucaja mu se povećala na 25 do 37 otkucaja u minuti, prenosi index.hr.

Bonus video: