Na Novom Zelandu otvorena banka sperme osoba zaraženih HIV-om

Spermu su u banku već donirala tri muškarca pozitivna na HIV
2099 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na Novom Zelandu je pokrenuta prva svjetska banka sperme HIV pozitivnih davalaca. Stvorena je kako bi se podigao nivo svijesti o samoj bolesti i koliko je ona zapravo zarazna.

Spermu su u banku već donirala tri muškarca pozitivna na HIV koji u svojoj krvi imaju toliko nizak nivo tog virusa da ga ne mogu prenijeti polnim odnosom ili rađanjem djeteta, prenosi Indeks.

Banku Sperm Positive pokrenule su tri dobrotvorne organizacije uoči Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. decembar.

Organizacije Body Positive, New Zealand Aids Foundation i Positive Women Inc nadaju se da će putem ovog projekta uspjeti da edukuju javnost o prenošenju HIV-a i umanjiti stigmu koja okružuje one koji su zaraženi tim virusom, piše BBC.

Jedan od tri spomenuta donatora, Demijen Rul-Nil, rekao je za Radio Novi Zeland da ga je poslodavac maltretirao nakon što mu je rekao da je HIV pozitivan i da je na kraju odlučio da napusti svoj posao.

"Današnja savremena nauka osigurava da se, uz korišćenje ljekova, ta bolest ne može prenositi. Puno mojih prijateljica s HIV-om odlučilo je da ima djecu", rekao je.

Veliki napredak u liječenju HIV-a

Rul-Nilu je dijagnostikovan HIV 1999. godine. Danas je zdrav, oženjen, s dvoje djece i tri unuka.

Posljednjih godina došlo je do velikog napretka u liječenju HIV-a. Antiretrovirusna terapija, odnosno svakodnevna kombinacija ljekova koji sprečavaju razmnožavanje HIV-a u tijelu, može sniziti količinu virusa u krvi do tog nivoa da se on više ni ne može detektovati.

Otprilike 38 miliona ljudi je u 2018. godini bilo pozitivno na HIV.

Bonus video: