Za drugu fazu SEEIIST potrebno tri miliona eura

Naredne godine trebalo bi da bude izabrana i lokacija SEEIIST instituta. U dokumentu Vlade piše i da je pokrenut proces formiranja komisije čiji će članovi biti eksterni eksperti, a koji će pripremiti izvještaj u kojem ce biti definisani tehnički uslovi i potrebe da bi zemlja zainteresovana za lokaciju mogla da se kandiduje
577 pregleda 1 komentar(a)
Damjanović, Foto: Savo Prelević
Damjanović, Foto: Savo Prelević

Za realizaciju druge faze projekta SEEIIST, koji predviđa osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope, potrebno je tri miliona eura.

Vlada je danas usvojila informaciju o aktivnostima na ovom regionalnom projektu, koji je poznat i kao hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona.

Inače, srž Instituta trebalo bi da bude najsavremenija, takozvana hadronska kancer terapija. Tom metodom povećava se procenat preživljavanja kod oboljelih od kancera pet godina nakon terapije od 90 odsto, u odnosu na radioterapiju, gdje je taj procenat od 10 do 20 odsto.

Ministarka nauke Sanja Damjanović inače je dobila pohvale od evropskog komesara za nauku za ovaj projekat.

U dokumentu Vlade piše da je zahvaljujući podršci Evropske komisije od milion eura započeta druga faza - Studija dizajna, koja će trajati tri do četiri godine.

“Projektna grupa kojom rukovode eksperti je formirana. Radne grupe su smještene u CERNu (za izradu tehničke specifikacije naprednijeg medicinskog akceleratora), u GSI-u (za pripremu kliničkih/pred-kliničkih i istraživačkih aspekata) i u Sloveniji (za pripremu Biznis plana, pravnih aspekata i konstituisanje instituta). U informaciji Vlade piše da su za dodatna tri miliona eura podnijeli prijavu kroz EU Okvirni program za istraživanja i inovacije „Horizont 2020“

“Osamnaest evropskih institucija je podržalo SEEIIST kroz ovaj projekat, a među njima su sve postojeće evropske hadronske kancer terapije, a svakako i CERN i GSI. Na ovoj pripremi se ozbiljno radilo pet mjeseci. Ukoliko Evropska komisija izabere ovu prijavu, 18 evropskih institucija ce uložiti i dodatnih 3 miliona eura. Rezultati ce biti poznati u avgustu 2020. godine. Sve ovo govori da je SEEIIST projekat u sigurnim naučnim rukama i da je za njegov uspjeh potrebno istrajati sa političkom podrškom”.

Naredne godine trebalo bi da bude izabrana i lokacija SEEIIST instituta. U dokumentu Vlade piše i da je pokrenut proces formiranja komisije čiji će članovi biti eksterni eksperti, a koji će pripremiti izvještaj u kojem ce biti definisani tehnički uslovi i potrebe da bi zemlja zainteresovana za lokaciju mogla da se kandiduje.

Bonus video: