Posljednji Homo erektusi izumrli su prije 110.000 godina

Postojanje Homo erektusa procjenjuje se na oko milion i po godina. Bio je prvi daleki predak današnjeg čovjeka koji je prije 1,8 miliona godina otišao iz Afrike
2041 pregleda 2 komentar(a)
arheolog, arheologija, Foto: Shutterstock
arheolog, arheologija, Foto: Shutterstock

Poslednji Homo erektusi izumrli su prije nekih 110.000 godina na ostrvu Java u Indoneziji, pokazuje studija objavljena u časopisu Nature.

"Prvi put smo sigurno utvrdili kada je tačno izumro Homo erektus, jedan od naših najvažnijih predaka", rekla je za Frans pres Kira Vestavej sa univerziteta Makari u Australiji, koautorka studije.

Fosilni ostaci Homo erektusa, 12 djelova lobanje i dvije kosti noge pronađeni su 1930-ih u Ngandongu, na obali rijeke Solo, na Javi u Indoneziji, ali starost nije mogla da im se tačno utvrdi, prenosi agencija Hina.

Postojanje Homo erektusa procjenjuje se na oko milion i po godina. Bio je prvi daleki predak današnjeg čovjeka koji je prije 1,8 miliona godina otišao iz Afrike.

"Homo erektus iz Ngandonga ima najveći mozak i najviše čelo među svim poznatim Homo erektusima, što je znak velike evolucijske promjene. Utvrditi kada se dogodila ta promjena presudno je za naše razumijevanje dalekih predaka", dodala je Vestavej.

Bonus video: