ZA VERIFIKACIJU VISOKE TEMPTERATURE

Potrebni mjeseci za potvrdu rekordnih temperatura na Antarktiku

Naučnici u argentinskoj istraživačkoj bazi izmjerili su 6. februara temperaturu od 18,3 stepena Celzijusa, na poluostrvu na Antarktiku koje se prostire prema najužnijoj tački Južne Amerike, prenosi Fonet
779 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biće potrebno nekoliko mjeseci da se verifikuju rekordno visoke temperature koje su istraživači izmjerili na Antarktiku, objavila je Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija.

Portparol Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Džonatan Fauler rekao je da je potrebno da mjerenja, koja su izvršili istraživači iz Argentine i Brazila, ranije ovog mjeseca, prođu formalni postupak kako bi se utvrdilo da ispunjavaju međunarodne standarde, javlja AP.

"Do formalne odluke o tome da li je ovo rekord ili ne, vjerovatno će proći nekoliko mjeseci", rekao je Fauler.

Naučnici u argentinskoj istraživačkoj bazi izmjerili su 6. februara temperaturu od 18,3 stepena Celzijusa, na poluostrvu na Antarktiku koje se prostire prema najužnijoj tački Južne Amerike, prenosi Fonet.

Prošle nedelje su istraživači iz Brazila saopštili da su izmerili temperaturu iznad 20 stepeni Celzijusa na ostrvu koje se nalazi nadomak pomenutog poluostrva.

Fauler je rekao da će oba mjerenja biti proslijeđena istraživaču sa Državnog univerziteta u Arizoni profesoru Rendalu Sirviniju, koji provjerava prijavljene temperaturne rekorde za WMO.

"Sirvini zatim analizira podatke sa širom grupom naučnika koji će pažljivo procijeniti raspoložive dokaze, uključujući poređenja sa okolnim stanicama i raspravljati o osnovanosti ovih mjerenja", rekao je Fovler.

Kako je dalje naveo, procjena obično traje šest do devet mjeseci, nakon čega bi Sirvini "formalno prihvatio ili odbacio potencijalni ekstrem", dajući zvanično odobrenje WMO novom rekordu. Klimatske promjene uzrokuju da se Arktik i Antarktik griju brže od ostalih djelova planete.