Odlaže se rusko-evropska misija na Mars

Prema ranijem planu, cilj je bio spustiti "rover" Rosalind Franklin na lokaciju Oxia Planum krajem februara 2021. godine, a zatim da se počne s traganjem za znacima života na Marsu
1703 pregleda 1 komentar(a)
Planeta Mars: Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Planeta Mars: Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ambiciozna rusko-evropska misija ExoMars, kojom je predviđeno slanje robota na Crvenu planetu odložena je za 2022. godinu zbog tehničkih problema i epidemije koronovirusa u svijetu, objavila je ruska svemirska agencija.

"Roskosmos i Evropska svemirska agencija odlučili su da odlože za 2022. lansiranje druge misije ExoMars čiji je cilj istraživanje Crvene planete", saopštila je ruska agencija.

Prema ranijem planu, cilj je bio spustiti "rover" Rosalind Franklin na lokaciju Oxia Planum krajem februara 2021. godine, a zatim da se počne s traganjem za znacima života na Marsu, prenosi agencija Hina.

To je druga ExoMars misija koja je trebalo da traga za znacima života na dubini od dva metra od Marsove površine.

Sastoji se od ruske površinske platforme i evropskog "rovera" koji je trebalo da budu lansirani pomoću ruske rakete Proton s kosmodroma u Bajkonuru.

Lansiranje je bilo predviđeno za jul, ali su se inženjeri složili da robotsko vozilo nije dovoljno tehnički spremno za uspješno obavljanje misije.

Bonus video: