SPEKTAKULARNA PO VELIČINI I SJAJU

Astronomi uočili dosad najmoćniju supernovu

Naučnici se nadaju da će otkriće SN2016aps-a voditi nalaženju drugih sličnih supernova i pomoći u razumijevanju uslova u ranom svemiru
4763 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Nasa.gov
Ilustracija, Foto: Nasa.gov

Najveća do sada zabilježena eksplozija zvijezde deset je puta snažnija od normalne supernove i 500 puta sjajnija, rekli su naučnici iz Britanije i SAD-a u istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Astronomi sa univerziteta u Birmigemu i iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku u Sjedinjenim Državama, svoje su otkriće, nazvano SN2016aps, opisali kao "ekstremno snažnu supernovu masivne zvezde".  

Osim po veličini i sjaju, bila je "spektakularna" i po drugim svojstvima, rekao je koautor istraživanja Edo Berger.

Takva supernova emituje samo jedan odsto svoje energije u vidljivom svjetlu, no SN2016aps emituje mnogo veći udio. Procijenjeno je da SN2016aps ima energiju jednaku rekordnih 200 kvadriliona gigatona TNT-a, prenosi agencija Hina. 

Zbog neuobičajeno velikih količina vodonika u oblaku eksplozije, astronomi vjeruju da je ta supernova izvorno nastala spajanjem dvaju zvijezda. 

Naučnici se nadaju da će otkriće SN2016aps-a voditi nalaženju drugih sličnih supernova i pomoći u razumijevanju uslova u ranom svemiru.