Magnetar SGR 1935 + 2154 otkriven 27. aprila

Naučnici na tragu izvora misterioznih signala iz svemira

Moguća objašnjenja kretala su se od supernove do vanzemaljaca, ali jedna od vjerovatnijih mogućnosti je da radio-talase proizvode magnetari, čudne neutronske zvijezde, izuzetno gustog jezgra nastale sažimanjem zvijezde do supernove
6584 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neutronska zvijezda magnetar iz Mliječnog puta, nazvana SGR 1935 + 2154, možda je pomogla u rešavanju misterije brzih radio-signala iz dubokog svemira koji godinama zbunjuju astronome.

Opservatorije širom planete registrovale su 28. aprila rafal neverovatno jasnih radio talasa u trajanju od milisekunde, praćenih jasnom emisijom iks-zraka, piše naučni časopis Sajens alert.

Astronomi još analiziraju dobijene podatke, ali se većina njih slaže da bi ovaj događaj mogao konačno da otkrije izvor brzih radio-talasa (FRB) za kojim se godinama traga.

Brzi radio-talasi jedna su od najfascinantnijih misterija u kosmosu.

Ovi izuzetno snažni radio signali iz dubokog svemira, galaksija udaljenih milion svjetlosnih godina, oslobađaju više energije od 500 miliona sunaca.

Ipak, traju manje od treptaja oka i većina se ne ponavlja, što ih čini vrlo teškim za proučavanje.

Kosmos, svemir
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Moguća objašnjenja kretala su se od supernove do vanzemaljaca, ali jedna od vjerovatnijih mogućnosti je da radio-talase proizvode magnetari, čudne neutronske zvijezde, izuzetno gustog jezgra nastale sažimanjem zvijezde do supernove.

Magnetari imaju magnetna polja oko 1.000 puta jača od običnih neutronskih zvijezda, a još nije objašnjeno zašto je to tako.

Magnetar SGR 1935 + 2154 otkriven je 27. aprila i u početku je izgledao relativno normalno, slično drugim magnetarima.

Međutim, već sledećeg dana, kanadski teleskop CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) napravio je otkriće bez presedana, signal toliko moćan da ga sistem ne može sasvim kvantifikovati.

„Ovako nešto nikad ranije nije viđeno“, naglašava profesor Šrinivas Kulkarni sa Univerziteta u Kaliforniji.

Ono što ovaj događaj u svemiru razlikuje od drugih, ranije zabiljeleženih, jeste rendgensko zračenje.

„Rendgenski snimak sa SGR 1935 + 2154 nije bio naročito jak ili neobičan, ali je vrlo intrigantan rezultat i podržava povezanost između brzih magnetnih radio-talasa i magnetara“, kaže Sandro Meregeti, iz italijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku.

Naučnici tek treba da analiziraju spektar ove emisije zračenja i da utvrde da li ima sličnosti sa spektrima ekstragalaktičkih brzih radio-talasa.

Šta god da govori upravo otkriveni magnetar SGR 1935 + 2154, nauka je i dalje daleko od toga da u potpunosti riješi komplikovanu enigmu koju ovi nevjerovatni signali predstavljaju.