Istraživanje: Znatno više žena ima mentalnih problema od posljedica karantina

Žensku populaciju najteže pogodio izostanak društvenih odnosa

2853 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Znatno više žena nego muškaraca suočava se s mentalnim problemima koji su se razvili kao posljedica pandemije koronavirusa, jer teže podnose mjere izolacije uvedene u cilju borbe protiv kovida-19, pokazalo je britansko istraživanje, a prenosi Hina.

Naučnici s Instituta za društvena i ekonomska istraživanja pri Sveučilištu Essex, Lisa Spantig i Ben Etheridge na temelju provedene ankete zaključili su da žene teže od muškaraca podnose socijalnu izolaciju uvedenu u sklopu mjera karantina.

Studije ukazale na pad osjećaja dobrobiti među muškarcima i ženama.

Njihova studija je otkrila i da se broj osoba s najmanje jednim ozbiljnim mentalnim poremećajem nakon mjera karantina povećao među oba pola, piše Gardijan.

Među muškarcima je dio onih s jednim težim psihičkim problemom porastao sa 7 posto na 18, a među ženama s 11 na 27 posto.

Studije provedene u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji tokom karantina ukazale su na pad osjećaja dobrobiti i među muškarcima i među ženama.

Ekonomski efekti su se navodili kao glavni razlozi zbog kojih je više žena nego muškaraca odgovorilo da je na njihovo mentalno zdravlje uticala pandemija.

"No istraživanje je pokazalo da su žene 'izvukle kraći kraj slamke' u različitim područjima. Na primjer, u više su slučajeva izgubile posao", kazao je Etheridge.

Žensku populaciju najteže pogodio izostanak društvenih odnosa

Među ostalim faktorima pada osjećaja dobrobiti među ženama navodi se i manjak vremena za fizičku aktivnost, ali i činjenica da su žene imale više posla brinući o djeci, te da im se povećao obim i intenzitet kućnih poslova.

No, Etheridge ističe da najnovije istraživanje ukazuje na to da je žensku populaciju najteže pogodio izostanak društvenih odnosa.

"Žene obično imaju više bliskih prijatelja i prijateljica. Donedavna zabrana viđanja dragih osoba izvan vlastitog domaćinstva kod žena je rezultirala smanjenjem osjećaja mentalne dobrobiti", kazao je Etheridge.

Više od trećine učesnika studije ili oko 34 posto odgovorilo je da se za vrijeme karantina povremeno osjećalo usamljeno, a 11 posto ih je kazalo da su se često osjećale usamljeno.

Među muškarcima ih je na isto pitanje 23 posto odgovorilo da se povremeno osjećaju usamljeno, a samo 6 posto ih je kazalo da se često osjećaju usamljeno.

Anketa sprovedena u svrhu praćenja psihičnog stanja Britanaca za vrijeme karantina

Anketa se temelji na online komunikaciji s osobama koje su učestvovale u studiji sprovedenoj u britanskim domaćinstvima, a svrha joj je bila da naučnicima omogući praćenje psihičkog stanja Britanaca za vrijeme karantina.

Rezultate ankete o tome na koji se način ljudi bore s izolacijom u vrijeme pandemije koronavirusa 'pojačali' su podacima s internetskih stranica. Rezultati analize Google Trendsa otkrili su da se u brojnim državama svijeta povećao broj pretraga pojmova poput "usamljenosti", "brige" i "tuge".

Etheridge je kazao i da su posljedice koronakrize u prosjeku najviše uticale na mentalno zdravlje mladih žena do 30 godina, a izolacijom i karantinom najmanje su pogođeni muškarci u dobi između 50 and 69 godina.

Bonus video: