" većina populacije ostala neeksponirana"

Španska studija: Imunitet stada na koronavirus "nedostižan"

Evropski centar za kontrolu bolesti rekao je da se čini da je istraživanje u Španiji, na nacionalnom reprezentativnom uzorku sa više od 61.000 učesnika, najveća studija do sada među desetak seroloških studija o koronavirusu koje su preduzele evropske nacije, piše CNN

14713 pregleda 68 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Velika španska studija o koronavirusu pokazuje da je samo pet odsto njene populacije razvilo antitijela, što jača dokaze da je takozvani imunitet stada na COVID-19 "nedostižan", objavio je medicinski časopis “Lancet”.

Nalazi pokazuju da je 95 odsto stanovništva Španije i dalje podložno virusu. Imunitet stada postiže se kada je dovoljno populacije zaraženo virusom ili bakterijama ili vakcinisano protiv njega da bi se zaustavila njegovu cirkulaciju, prenosi N1.

Evropski centar za kontrolu bolesti rekao je da se čini da je istraživanje u Španiji, na nacionalnom reprezentativnom uzorku sa više od 61.000 učesnika, najveća studija do sada među desetak seroloških studija o koronavirusu koje su preduzele evropske nacije, piše CNN.

Ispitivanja antitijela u kome je učestvovalo 2.766 učesnika u Ženevi u Švajcarskoj, objavljeno je u medicinskom časopisu “Lancet” sredinom juna.

Postoje slične studije u Kini i SAD i „ključni nalaz je da je većina populacije ostala neeksponirana, čak i u oblastima u kojima je virus široko rasprostranjen“, piše “Lancet”, a komentar je objavljen zajedno sa nalazima iz Španije.

"Svaki predloženi pristup postizanju imuniteta stada prirodnom infekcijom nije samo izrazito neetičan, već je i neostvariv", izjavila je autorka Lancetovog komentara, Izabela Ekerl, šef ženevskog Centra za nastajanje virusnih bolest Benjamin Mejer, virusolog sa Univerziteta u Ženevi.

Ljekari nisu sigurni da osobe koje imaju antitijela na koronavirus više ne mogu da se zaraze. Nije jasno koliko dugo ili koliko dobro antitijela štite ljude od virusa.

Španska studija, koja je prošla recenziju, započeta je u aprilu, dok je nacija bila u strogom karantinu, a sprovele su je vodeće vladine agencije za istraživanje i epidemiologiju.

"Relativno niska seroprevalencija koja je uočena u kontekstu intenzivne epidemije u Španiji može da posluži kao referenca za druge zemlje. Trenutno je imunitet stada teško postići bez prihvatanja kolateralne štete, poput velikog broja smrtnih slučajeva osetljive populacije i preopterećenja zdravstvenih sistema", piše u izveštaju.

"Neki stručnjaci su izračunali da oko 60 odsto seroprevalencije može značiti imunitet stada. Ali, mi smo daleko od postizanja tog broja", vodeća autorka španske studije, Marina Polan, direktorka Nacionalnog centra za epidemiologiju.

Španija je jedna od najteže pogođenih evropskih država, sa više od 28 000 umrlih i 250.000 slučajeva zaraze koronavirusom.