Vještačka inteligencija bi po glasu mogla da otkrije da li je neko bolestan

"Kako nam glas zvuči zavisi od glavnog dirigenta - mozga. Pa ako imate cerebralni problem, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, vaš glas će se promijeniti i to možemo da otkrijemo"

9542 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi dobro znamo kakav je glas osobe sa teškom prehladom. Da li biste prepoznali kako zvuči osoba koja boluje od Parkinsonove bolesti ili karcinoma? Vjerovatno ne.

Međutim, naučnici vjeruju da će algoritmi i vještačka inteligencija uskoro moći da detektuje znakove bolesti iz nečijega glasa.

Tehnika bi moglada bude korisna čak i u slučaju koronavirusa, prenosi agencija Hina.

"Svaki naš unutarnji organ je svojevrsni rezonator, pa ako imamo problema sa plućima ili srcem to se odražava i na naš glas", kaže Đovani Sađo, profesor na rimskom Univerzitetu Tor Vergata.

"Kako nam glas zvuči zavisi od glavnog dirigenta - mozga. Pa ako imate cerebralni problem, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, vaš glas će se promijeniti i to možemo da otkrijemo", rekao je profesor.

Kako novi koronavirus najviše utiče na pluća i disajne puteve, sigurno utiče i na glas, što znači da bi se i COVID-19 mogao detektovati istom metodom, napominje Sađo.

Profesor Sađo je jedan od nekoliko istraživača u svijetu koji se bave tom temom. Na njemačkome Humboldtovom univerzitetu kažu da "mogu da izgrade algoritme koji otkrivaju emocionalna i fizička stanja isključivo na osnovu podataka, posebno iz ljudskog glasa".

Naučnici sa Univerziteta Vašington objavili su studiju u časopisu “Nature” o tome kako uređaji poput Amazonove Alekse mogu uspješno da prepoznaju zadihani glas kakav često prethodi srčanom zastoju.

Profesor Sađo kaže da je u svijetu do sada objavljeno više od 150 naučnih radova o povezanosti promjene glasa i raznih patologija.

Koristeći se tehnologijom koju je sam osmislio i patentirao, Sađo je u Mumbaiju ispitao 284 osobe koje imaju Parkinsonovu bolest i još 28 ljudi iz kontrolne grupe.

Svaka osoba je snimila istu kratku rečenicu. Kada je analizirao glasove, odnosno razlike u akustičnim parametrima, uspio je tačno da identifikuje 95 odsto pacijenata koji su imali Parkinsonovu bolest.

"Svaki ljudski glas ima 6.300 parametara, a ljudsko uho ih, uz izuzetak prehlade, ne može razlikovati. Ali vještačka inteligencija to može", objasnio je.

Profesor Sađo se ovim naučnim područjem bavi desetak godina i nada se da će algoritmi i vještačka inteligencija biti u široj primjeni pre nego što ode u penziju.

"To je samo pitanje nekoliko godina", uvjeren je italijanski naučnik.

Bonus video: