„Erbasov” helikoter u slobodnom letu bez pilota

Kompanija je primijenila tehnologiju geofitinga - upotreba satelitske mreže za stvaranje virtuelnih granica

4575 pregleda 0 komentar(a)
VSR700 u slobodnom letu, Foto: Airbus
VSR700 u slobodnom letu, Foto: Airbus

Prototip „Erbasovog” bespilotnog helikoptera VSR700 imao je prvi autonomni slobodan let. Testiranje je obavljeno u centru za testiranje dronova ja jugu Francuske, a let je trajao deset minuta.

Da bi bio omogućen slobodan let, „Erbas helikopteri” primijenili su tehnologiju geofitinga (upotreba satelitske mreže za stvaranje virtuelnih granica), što je omogućilo da dobiju dozvolu za let od vazduhoplovnih regulatora. “Slobodan let prototipa VSR700 je glavni korak koji vodi ka probama iznad mora planiranim za kraj 2021. godine, kao dio istraživanja za budući dron francuske mornarice”, rekao je direktor „Erbas helikoptera” Bruno Evan. Planirano je da program obuhvati upotrebu dvije demonstracione letjelice, i možda jednan helikopter sa pilotom koji će nadgledati razvoj bespilotnih letjelica.

VSR700, koji je razvijen iz modela „karbi G2” je bespilotna letjelica koja ima maksimalnu težinu prilikom poleta od 500 do 1.000 kilograma. U „Erbasu” tvrde da VSR700 nudi najbolji balans između mogućnosti i operativnih troškova. Može da djeluje zajedno sa već postojećim brodovima, isto kao i drugi helikopteri.

Protitip je unaprijeđen u prethodnih devet mjeseci, kada je održan prvi kontrolisani let. Omogućena je funkcija geofensinga, kao i sistem koji omogućava da se prekine misija ukoliko je to potrebno. Osim strukturnih modifikacija, ažuriran je i sistem auto-pilota.

Bonus video: