Tragovi života otkriveni na Veneri? Naučnici pronašli znake u gustoj atmosferi...

Venera je jedna od najljepših tačaka na nebu. Ali izbliza, postaje manje ljupka

24135 pregleda 203 reakcija 5 komentar(a)
Venera, Foto: Reuters
Venera, Foto: Reuters

Visoko u toksičnoj atmosferi planete Venere, astronomi na Zemlji otkrili su znake onoga što bi mogao da bude život, prenosi Nedeljnik.

Ako otkriće potvrde dodatna posmatranja teleskopom i buduće svemirske misije, to bi moglo da skrene fokus naučnika ka jednoj od najsvjetlijih tačaka na noćnom nebu. Venera, nazvana po rimskoj boginji ljepote, gori na temperaturama od stotina stepeni, a pokrivaju je oblaci koji sadrže kapljice nagrizajuće sumporne kiseline. Malo je onih koji su se usredsredili na kamenitu planetu kao stanište na kom je nešto živo, objavio je Njujork tajms.

Astronomi, sa Univerziteta u Kardifu u Velikoj Britaniji i Tehnološkog instituta u Masačusetsu u SAD, koji su izvijestili o otkriću u nekoliko redova, nijesu snimili bilo kakve slike. Ali moćnim teleskopima otkrili su hemikaliju – fosfin – u gustoj Venerinoj atmosferi. Poslije mnogo analiza, naučnici tvrde da je nešto živo – jedino objašnjenje za izvor hemikalije.

Neki istraživači dovode u pitanje ovu hipotezu i umjesto toga sugerišu da bi gas mogao da nastane kao rezultat neobjašnjivih atmosferskih ili geoloških procesa na planeti koja ostaje misteriozna. Ali otkriće će takođe podstaće neke naučnike da se zapitaju da li je čovječanstvo previdjelo planetu koja je možda sličnija Zemlji od bilo čega drugog u našem Sunčevom sistemu.

“Ovo je zapanjujuće i iznenadno otkriće”, rekla je Sara Seger, naučnica sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu i jedan od autora članka o ovom otkriću.

“To će definitivno podstaći više istraživanja o mogućnosti života u Venerinoj atmosferi”, dodala je ona.

Venera je jedna od najljepših tačaka na nebu. Ali izbliza, postaje manje ljupka.

Često nazivana Zemljinim bliznacem, Venera je približno iste mase kao i Zemlja. Mnogi naučnici misle da je Venera nekada bila prekrivena vodom i da je posjedovala atmosferu u kojoj je život kakav poznajemo mogao da procvjeta.

U ranijim danima sunčevog sistema, Zemlja nije bila toliko gostoljubiva kao što je danas. Nekada je na njoj bilo života, čak i čitave biosfere koja nije preživjela u okruženju bogatom kiseonikom, koje se kasnije razvilo. I koliko god je Zemlja vremenom postala dom meduza, paprati, dinosaurusa i Homo sapiensa, Venera je nečim transformisana u pakao.

Svemirski programi pokušali su na desetine robotskih misija na Veneri. Ali ta planeta je jela metal, za nekoliko minuta sve bi se istopilo. Od svih pokušaja, samo dva su uspjela direktno da uhvata slike površine planete.

Bonus video: