Istraživanje: Nisu svi Vikinzi bili Skandinavci?

Multinacionalni tim predvođen univerzitetima Kembridž i Kopenhagen analizirao 442 kostura Vikinga odnosno Normana sahranjena širom Evrope i Grenlanda i otkrili da "vikinški identitet nije bio ograničen samo na osobe skandinavskih gena"

3862 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sekvenciranje DNK ostataka Vikinga pokazuje da možda nisu svi bili Skandinavci, prema rezultatima istraživanja objavljenima juče u časopisu "Nature".

Multinacionalni tim predvođen univerzitetima Kembridž i Kopenhagen analizirao 442 kostura Vikinga odnosno Normana sahranjena širom Evrope i Grenlanda i otkrili da "vikinški identitet nije bio ograničen samo na osobe skandinavskih gena".

Voditelj istraživanja Eske Vilerslev kaže da analiza sugeriše "značajni genski uvoz" u Skandinaviju iz južne Evrope i Azije prije početka vikinškog razdoblja povezanog s godinom 793. i normanskim upadom u samostan u Lindisfarneu na britanskoj sjevernoj obali, prenosi Hina.

Tokom iduća tri vijeka "skandinavska dijaspora uspostavila je trgovačke lokacije i gradove od američkog kontinenta do azijskih stepa".

Na tom ogromnom području Vikinzi su širili ideje, tehnologije, jezik, vjerovanja i vještine, kaže Soren Sindbek, arheolog iz muzeja Mesgard u Danskoj.

Škotski kosturi ne pokazuju miješanje gena sa Skandinavcima

Vikinzi, koji su izvodili okrutne napade širom zapadne Evrope i trgovali robljem na području današnje Rusije i Bliskog istoka, utemeljili su Dablin, irski glavni grad, dali svoje ime francuskoj Normandiji i krajem 9. vijeka pomogli uspostavi Kijevske Rusi, ponekad smatrane prvom ruskom državom.

Takva su postignuća mogla izazvati divljenje i imitiranje iako je vikinška bezobzirnost utjerivala strah širom Evrope.

Prema naučnicima, kosturi u Škotskoj "sahranjeni s mačevima i drugim vikinškim obilježjima ne pokazuju znakove miješanja gena sa Skandinavcima", što pokazuje "drugačiju stranu odnosa od vikinških pljački i pustošenja".

Bonus video: