Novi toalet vrijedan 23 miliona dolara stiže na Međunarodnu svemirsku stanicu

Letjelica „Signus“ u svemir je ponijela teret od 3.458 kilograma i to je njena trinaesta misija

5088 pregleda 2 komentar(a)
rilikom konstruisanja novog toaleta uzete su u obzir primjedbe astronautkinja, Foto: NASA
rilikom konstruisanja novog toaleta uzete su u obzir primjedbe astronautkinja, Foto: NASA

Američka svemirska agencija Nasa 1. oktobra lansirala je iz Virdžinije letjelicu „Signus“ na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi posadi dostavili novi toalet i druge potrepštine.

Letjelica „Signus“ u svemir je ponijela teret od 3.458 kilograma i to je njena trinaesta misija na Međunarodnu svemirsku stanicu i njen četrnaesti let. „Signus“ je lansiran pomoću rakete „Antares“, a prognoze pokazuju da su vremenski uslovi u Nasinom centru u Virdžiniji 70 odsto bili povoljni za polijetanje.

Dio tereta koji će biti dostavljen astronautima uključuje različite namirnice, hranu, materijal za naučne eksperimente i drugo, ali je najvažniji dio tovara novi toalet nazvan „Univerzal vejst menadžment sistem“ (UWMS), koji je za 65 odsto manji i 40 odsto lakši u odnosu na toalet koji se trenutno koristi na „svemirskoj laboratoriji“ i košta 23 miliona dolara.

Novi toalet je dizajniran uzimajući u obzir savjete astronautkinja u cilju lakoće korišćenja i udobnosti. UWMS omogućava efikasnije recikliranje vode, koje se koristi za pretvaranje urina u pitku vodu.

Iz Nase su saopštili da misterija oko curenja vazduha na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa kojom se bore već nekoliko nedjelja, još nije riješena.

Astronauti su tokom prošlog vikenda napustili stanicu i prešli u ruski modul kako bi otkrili u kom dijelu curi kiseonik u većoj mjeri nego što je uobičajeno.

Zatvorili su sve otvore između različitih djelova stanice kako bi mogli da prate u kom dijelu najviše curi, ali čini se da željeni rezultat nije postignut.

Astronautima je dozvoljeno da se vrate jer opasnosti po posadu nema, a pritisak je odgovarajući. Povremeno curenje vazduha sa Međunarodne svemirske stanice je normalno, a nešto veća količina od normalne, po tvrdnjama stručnjaka iz Nase, nije razlog za paniku.

Međunarodna svemirska stanica polako stari, ali se očekuje da će trajati barem do 2030. godine, možda i duže, tako da su ovakvi problemi dio svakodnevnog života u „svemirskoj laboratoriji“.

Bonus video: