Arheolozi došli do otkrića u Beču iz prvih vjekova nove ere

Nedavno otkrivene iskopine obuhvataju ostatke kamenog temelja kuće koja je bila orijentisana ka ulici i čija funkcija još nije ustanovljena, zatim ostatke dvije peći i manjih grobnica

4954 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Početak radova na novoj metro stanici linije U5 u Beču doveo je do arheološkog otkrića starog 2.000 godina. Gradski arheolozi su iskopali ostatke rimske kuće, srednjovjekovnog podruma i zidina kasarne "Alzer", prenosi B92.

U rimsko doba ulica Alzer u kojoj se nalazila kasarna bila je značajna saobraćajnica koja je vodila od rimskog vojnog logora Vindobona ka utvrđenju Komagenis, današnjem Tulinu na Dunavu. Do sada je bilo poznato da se u vrijeme kasne antike duž pomenute ulice nalazilo groblje.

Nedavno otkrivene iskopine obuhvataju ostatke kamenog temelja kuće koja je bila orijentisana ka ulici i čija funkcija još nije ustanovljena, zatim ostatke dvije peći i manjih grobnica.

Arheolozi su utvrdili da ostaci naselja potiču iz vremena između 1. i 3. veka n.e. koji potvrđuju da je predgrađe vojnog logora zauzimalo veću površinu nego što se do sada pretpostavljalo.

Ulica Alzer se prvi put pominje u tapiji iz 1211. godine. Sa širenjem Beča krajem 12. i početkom 13. veka nastala su naselja izvan zidina grada, takozvana predgrađa.

Zna se da su predgrađa imala značajnu ulogu u snabdijevanju grada, a dokumentovano je da je predgrađe koje se nalazilo na mjestu novog arheološkog nalazišta imalo ženski manastir, zidane peći od cigle i kuću za bolesnike.

Bečki arheolozi su iskopali više podrumskih prostorija, pa je zahvaljujući tome prvi put dokumentovan izgled srednjovjekovnih kuća iz predgrađa.

Na osnovu planova iz 18. i 19. vijeka utvrđeno je da arheološko nalazište zauzima jugoistočni deo nekadašnje kasarne „Alzer“ koja je sagrađena između 1751. i 1753. i srušena 1912. godine. Beč planira da konzervira i trajno izloži djelove iskopanih zidina, nakon što tim stručnjaka provjeri građevinske i tehničke mogućnosti za to.

Bonus video: