testiran na ljudima

Napravljen lijek koji imitira virus i uništava ćelije tumora

Da bi se sakrile od imunološkog sistema, ćelije raka se često maskiraju, a takođe zaustavljaju signale koji bi mogli da upozore tijelo na njihovu lokaciju. Ali kada se leče BO-112, tumori daju signale imunom sistemu koji on može da primijeti

18683 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstok
Ilustracija, Foto: Shutterstok

Naučnici pronašli novi lijek koji, imitirajući virus, pomaže imunološkom sistemu da uništava tumore.

Lijek, nazvan BO-112, se ispituje na ljudima i oponaša strukturu dvolančanog molekula RNK, vrste genetskog materijala koji se nalazi u nekim virusima, prenosi N1.

Virusi ubrizgavaju svoju RNK u ćelije tokom infekcije, ali ćelije mogu da primijete ovu virusnu RNK pomoću specifičnih receptora i pozivaju imuni sistem da interveniše kada virusi napadnu.

BO-112 koristi prednost ovog ćelijskog odbrambenog mehanizma - kada se jednom ubrizga u tumor, lijek upozorava imuni sistem na prisustvo karcinoma.

Da bi se sakrile od imunološkog sistema, ćelije raka se često maskiraju, a takođe zaustavljaju signale koji bi mogli da upozore tijelo na njihovu lokaciju. Ali kada se leče BO-112, tumori daju signale imunom sistemu koji on može da primijeti.

Lijek, koji je testiran na miševima i nekoliko desetina ljudi, mogao bi da pojača efekte postojećih tretmana karcinoma, rekla je za Live Science autorka studije dr Anuša Kalbasi, docent na Univerzitetu u Kaliforniji i član "UCLA Jonsson Cancer Center".

Drugim rečima, kada BO-112 otkrije lokaciju tumora, drugi tretmani bi mogli lakše da ciljaju te ćelije.

"Mislim da je snaga BO-112 u njegovoj sposobnosti da omogući drugim imunoterapijama da povećaju svoju korist", rekla je dr Kalbasi.

U novoj studiji, objavljenoj sredinom oktobra u časopisu "Science Translational Medicine", dr Kalbasi i njene kolege testirali su BO-112 u laboratorijskim eksperimentima i mišjem modelu melanoma, vrste karcinoma kože.

U odvojenom kliničkom ispitivanju, objavljenom istog dana, 44 ljudska pacijenta uzimalo je BO-112 sa i bez dodatnih tretmana, tako da bi istraživači mogli da počnu da analiziraju koliko je lijek bezbjedan i efikasan kod ljudi.

Rani rezultati nagovještavaju da BO-112 tumore koji se teško leče može učiniti ranjivim na imunoterapiju, ali tim sada treba da potvrdi da se ti rezultati zadržavaju i u većim grupama.

Preporučujemo za Vas