Istraživanje: Koncerti mogući ako je ventilacija dobra i ako posjetioci sjede

U zatvorenim prostorima ključno je pridržavati se i higijenskih pravila poput fizičkog distanciranja i nošenja maski, dodaju naučnici

1639 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koncerti, sportski događaji i druga ostala velika javna okupljanja mogli bi se odvijati i tokom pandemije ako se ispune određeni uslovi, pokazala je njemačka studija.

Eksperiment koji su sproveli naučnici univerzitetske bolnice u Haleu, uz učešće stotina fanova na lažiranom rok koncertu, pokazao je da je najvažnije u dvorani ugraditi dobar sistem za ventilaciju.

To omogućuje dotok svježeg vazduha, čime se znatno smanjuje rizik od zaraze, kazao je glavni autor studije Stefan Moric. Naučnici su izračunali da je vjerovatnost zaraze uz lošu provjetrenost 70 odsto veća.

Takođe je u zatvorenim prostorima ključno pridržavati se higijenskih pravila poput fizičkog distanciranja i nošenja maski, dodaju naučnici, kako prenosi Hina.

To nije samo dobra vijest za one koji bi išli na koncerte već nudi i tračak nade za održavanje sportskih takmičenja i prije nego što šira populacija bude vakcinisana protiv koronavirusa.

Postoji "caka"

Studijom je, ipak, utvrđeno da se širenje zaraze u dvoranama može suzbiti jedino ako posjetioci sjede. Stajanjem se, a ono sa sobom nosi i kretanje, znatno povećava rizik od nekontrolisanih kontakata i širenja virusa, čak i uz poštovanje spomenutih mjera, utvrdili su.

Za potrebe studije 1400 dobrovoljaca učestvovalo je u lažnom koncertu u dvorani u Lajpcigu. Bili su opremljeni uređajima za praćenje kontakata, a senzori na krovu dvorane pratili su njihovo kretanje.

Naučnici su simulirali tri različita scenarija, s 1400, 4000 i 8000 posjetilaca. Cirkulacija vazduha i emisija aerosola u vazduhu simulirana je kompjuterski.

Bonus video: