raketa "falkon"

"Spejseks" lansirao kapsulu sa posadom za Međunarodnu svemirsku stanicu

To je drugi put da Spejseks vozi letjelicu sa astronautima, prvi let sa posadom dva astronauta je bio probni

3243 pregleda 1 komentar(a)
Posada rakete, Foto: twitter.com/NASA
Posada rakete, Foto: twitter.com/NASA

Kompanija Spejseks (SpaceX) lansirala je noćas raketu kojom su se uputila četiri astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, u prvoj redovnoj taksi vožnji za američku svemirsku agenciju NASA koju obavlja privatna kompanija.

Raketa Falkon sa kapsulom Dragon i tri američka astrpnauta i japanskim astronautom krenula je noćas iz Kenedi svemirskog centra.

To je drugi put da Spejseks vozi letjelicu sa astronautima, prvi let sa posadom dva astronauta je bio probni.

Kapsula Dragon, koju je njena posada nazvala Otpornost (Resilience) zbog velikog broja izazova ove godine, od kojih je najveći je koronavirus, treba da stigne do Međunarodne svemirske stanice kasno večeras i tu ostane do proljeća.

Zbog pomiješanih rezultata testova na virus osnivač i direktor Spejseksa Ilon Mask morao je da posmatra lansiranje iz daleka. On je napisao u Tviter poruci da "najvjerovatnije" ima umjeren oblik Kovida-19. Prema politici NASA-e u Kenedi svemirskom centru svako ko je testiran pozitivno na koronavirus mora da ide u karantin i ostane izolovan.

foto: Reuters

Noćašnji let uslijedio je samo nekoliko mjeseci poslije probnog leta Spejseksa sa dva kosmonauta. Sa današnjim letom počinje, kako se NASA nada dugi niz rotacije posada između SAD i svemirske stanice. To se dešava poslije više godina pauze tokom kojih su ruske letjelece Sojuz uslužno prevozile američke astronaute.

"Ovo je još jedan istorijski trenutak" rekao je šef NASA-e Džim Brajdenstin u petak ali i upozorio da je velika pažnja potrebna na svakom letu.

Let do Međunarodne svemirske stanice koji će trajati 27 i po sati od vrata do vrata, trebalo bi da bude potpuno automatizovan, mada posada može da preuzme ako bi bilo potrebno.

Sa zarazom Kovid-19 i dalje u jeku NASA je nastavila i za ovaj let da primjenjuje bezbjednosne mere uvedene za probni let Spejseksa sa posadom u maju. Astronauti su otišli u karantin sa porodicama u oktobru. Osoblje je na lansiranju nosilo maske, a broj gostiju u Kenedi centru bio je ograničen.

Potpresjednik SAD Majk Pens, predsjednik Nacionalnog svemirskog savjeta, doputovao je iz Vašingtona da posmatra lansiranje.