U Pompeji nađeni ostaci dva muškarca, vjerovatno bogataša i roba

Djelovi lobanja i kostiju dva muškarca pronađeni tokom iskopavanja ostataka nekada raskošne vile s panoramskim pogledom na Sredozemno more

14316 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Arheolozi su na mjestu nekadašnjeg drevnog grada Pompeje pronašli skeletne ostatke dva muškarca, vjerovatno bogataša i njegovog roba, za koje se vjeruje da su poginuli u erupciji vulkana Vezuv prije oko 2.000 godina.

Zvaničnici arheološkog nalazišta Pompeja u Italiji saopštili su danas da su djelovi lobanja i kostiju dva muškarca pronađeni tokom iskopavanja ostataka nekada raskošne vile s panoramskim pogledom na Sredozemno more, na obodu Pompeje, grada uništenog u vulkanskoj erupciji 79. godine nove ere.

U toj oblasti je 2017. godine iskopana štala sa ostacima tri konja.

Arheolozi su naveli da su dva muškarca očigledno uspjela da pobjegnu od prvobitnog pepela iz Vezuva, ali da su stradali narednog jutra u jakoj vulkanskoj eksploziji.

foto: Reuters

Kao što je učinjeno i prilikom otkrivanja drugih ostataka na mjestu Pompeje, arheolozi su u šupljine sipali gips.

Zahvaljujući toj tehnici ne dolaze samo do oblika i položaja stradalih u trenutku smrti, već ostaci dobijaju "izgled statue", rekao je generalni direktor arheološkog parka Masimo Osana.

Sudeći po kostima lobanje i zubima, jedan od muškaraca bio je mlad, vjerovatno je imao između 18 i 25 godina, i kod njega su uočena oštećenja kičme. Zbog tog otkrića arheolozi su pretpostavili da je bio rob koji je naporno radio.

Drugi muškarac je, kako se procjenjuje, imao između 30 i 40 godina i umro je sa rukama na grudima i raširenih nogu. U blizini njegovog lica pronađeni su fragmenti bijele boje, vjerovatno ostaci srušenog zida.

Oba kostura pronađena su u sobi pored podzemnog hodnika koji je vodio do gornjeg nivoa vile.

Osana navodi da su muškarci tu vjerovatno našli sklonište, vjerujući da su bolje zaštićeni u podzemnom prostoru, ali da je "vulkanski oblak ujutro 25. oktobra 79. godine zahvatio Pompeju i ubio svakog ko mu se našao na putu".

Vezuv je i dalje aktivan vulkan.

U Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, u vrijeme erupcije je živjelo oko 13.000 ljudi. Ostaci grada su otkriveni u 16. vijeku, a organizovana iskopavanja počela su oko 1750. godine.

Arheološko nalazište Pompeja je popularna turistička atrakcija, ali je turistima trenutno zabranjen pristup na osnovu mjera za suzbijanje koronavirusa.

Bonus video: