Uručene Nobelove nagrade - svečanost potpuno drugačija od svih dosadašnjih

"Nadamo se da ćemo sljedeće godine imati prilike da proslavimo na pravilan, uobičajen način"; izjavio je Berit Rajs Andersen iz norveškog Nobelovog komiteta

3092 pregleda 1 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Reuters
Sa svečanosti, Foto: Reuters

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade primili su priznanja hiljadama kilometara udaljeni od mjesta cerenomije, u svojim domovima, dok je orkestar izvodio klasične kompozicije u skoro praznoj dvorani u gradskoj skupštini u Stokholmu.

U odvojenoj ceremoniji švedska televizija prenosila je dodjelu nagrada na dan kada brojna publika odaje priznanje laureatima.

"Ovo je zaista drugačija ceremonija dodjele Nobelove nagrade", rekao je švedski kralj Karl Gustav XVI koji obično dodjeljuje priznanja.

Svi dobitnici zbog pandemije bili su u svojim kućama.

Majkl Hoton, koji je zajedno sa Harvijem Alterom i Čarlsom Rajsom dobio Nobelovu nagradu za medicinu, bio je u svojoj bašti u Kaliforniji, odjeven u svakodnevnu odjeću, a dobitnica Nobelove nagrade za književnost Luiz Glik nagradu je primila u svojoj bašti u Bostonu. Glikova je nosila kaput.

Rajnhard Gencel odlučio se za smoking.

Neki su na uručenju nosili maske, dok su drugi bili bez zaštite na licu, prenosi RTS.

"Nadamo se da ćemo sljedeće godine imati prilike da proslavimo na pravilan, uobičajen način"; izjavio je Berit Rajs Andersen iz norveškog Nobelovog komiteta.

Bonus video: