nova studija

Koronavirus ne mora da prodre u mozak da bi u njemu izazvao oštećenja

Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od kovida-19, fokusirajući se na tkivo regija za koje se vjeruje da su vrlo podložne prodoru virusa

18640 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi koronavirus ne mora direktno da prodre u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija.

Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od kovida-19, fokusirajući se na tkivo regija za koje se vjeruje da su vrlo podložne prodoru virusa, prenosi Rojters.

Radi se o delu olfaktornog sistema, o mirisnom bulbusu (bulbus olfactorius) koji kontroliše čulo mirisa i moždanom stablu koje kontroliše disanje i rad srca.

Kod 14 pacijenata jedna ili obje regije sadržle su oštećene krvne sudove, neke su bile začepljene, neke ne.

Ta područja propuštanja bila su okružena upalno promenjenim tkivom, što je rezultat imunološkog odgovora organizma, utvrdili su naučnici, kako prenosi N1.

Oni nisu pronašli dokaza o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu „New England Journal of Medicine“.

„Bili smo sasvim iznenađeni“, rekao je koautor istraživanja dr Avindra Nat iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.

Oštećenja koje je uočio njegov tim obično su bila povezana sa moždanim udarima i upalnim bolestima nervnog sistema, dodao je.

„Naši rezultati za sada ukazuju na to da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak“, kaže dr Nat.

„U budućnosti planiramo da proučimo kako kovid-19 oštećuje krvne sudove u mozgu i da li proizvodi neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata“.