Našli način da smanje zagađenje koje stvara avio-saobraćaj

„Klimatske promjene se ubrzavaju i emisija ugljen-dioksida sve više raste“, napominje Tijankun Ksjao, profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta Oksford i autor dotičnog rada

13175 pregleda 31 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Oksford možda su pronašli način kako da smanje zagađenje koje prouzrokuje vazdušni saobraćaj. Oni su uspjeli da ugljen-dioksid pretvore u gorivo koje ima nultu emisiju otrovnih gasova, javlja “Wired”.

Avio industrija je tokom poslednje decenije tražila načine kako da smanji svoj globalni uticaj na proizvodnju ugljen-dioksida, tako što su investirali u ekološke projekte – poput sadnje drveća ili postavljanja vetro-parkova – kako bi umanjili štetu koju proizvode avioni na mlazni pogon. Istovremeno, brojni aerodromi u Americi i Evropi pokušavaju da obezbijede gorivo dobijeno iz obnovljivih izvora energije.

Sada je istraživački tim sa Univerziteta u Oksfordu predstavio eksperimentalni proces koji može ugljen-dioksid – gas koji najviše doprinosi efektu staklene bašte – da pretvori u gorivo za mlaznjake. Ukoliko se pokaže uspješnim, ovaj proces koji se zasniva na hemijskoj reakciji baziranoj na gvožđu, mogao bi da dovede do nulte emisije gasova iz aviona.

Eksperiment čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nature Communications”, sproveden je samo u laboratoriji i još uvijek su potrebne dodatne analize. Ali hemičari koji su obavili ovo istraživanje se nadaju da bi to mogao biti jedan od glavnih boraca u ratu protiv klimatskih promjena.

„Klimatske promjene se ubrzavaju i emisija ugljen-dioksida sve više raste“, napominje Tijankun Ksjao, profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta Oksford i autor dotičnog rada.

„Infrastruktura za proizvodnju ugljovodoničnih goriva već postoji. Ovaj proces bi mogao da pomogne u ublažavanju klimatskih promjena i upotrebi trenutne ugljeničke infrastrukture za održivi razvoj“, dodao je on.

Ideja je da se u realnom svijetu velike količine gasova koji izazivaju efekat staklene bašte skupljaju direktno iz fabričkih dimnjaka ili crpe direktno iz vazduha kako bi se uklonili iz naše okoline. Ugljen-dioksid je jedan od od najčešćih štetnih gasova koji zagrijavaju planetu, a proizvode ga fabrike, automobili i šume, prije svega šumski požari i poljoprivreda. Ako bi se smanjio njegov procenat u atmosferi, smanjilo bi se i globalno zagrijevanje.

Profesor Ksjao i njegove kolege navode i da bi nova tehnologija bila jeftinija od postojeće koja pretvara vodonik i vodu u gorivo, proces koji se naziva hidrogenizacija, uglavnom zato što bi se trošilo manje električne energije. Ksjao predviđa postavljanje postrojenja za mlazno gorivo pored fabrika čelika ili cementa ili termoelektrana na ugalj i skupljanje viškova ugljen-dioksida za proizvodnju goriva. Proces bi takođe mogao da uključuje i isisavanje ugljen-dioksida iz atmosfere.

Jedan stručnjak koji nije bio uključen u eksperiment kaže da koncept izgleda obećavajuće, sve dok autori mogu da smisle kako preći od proizvodnje minimalnih količina mlaznog goriva u laboratoriji do stvaranja većih količina u pilot postrojenju.

“Ovo izgleda drugačije i čini se da bi moglo da uspije. Proširivanje je uvijek problem i donosi iznenađenja kad god pređete na veće razmjere. Ali u smislu dugoročnijeg rješenja, ideja kružne ekonomije ugljenika je sigurno nešto što bi moglo da bude idealno u budućnosti“, kazao je profesor Džošua Hajn.

Bonus video: