Kina istražuje i razvija 14 vakcina protiv Kovida-19

Do 15. januara, dvadesetak zemalja je potpisalo ugovor za nabavku kineskih vakcina

1194 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kina trenutno istražuje i razvija 14 vakcina protiv Kovida-19, a njih pet je ušlo u treću fazu kliničkog ispitivanja.

Od vakcina koje su ušle u treću fazu kliničkog ispitivanja, dvije su „Sinopharma“, najveće državne farmaceutske kompanije, zatim vakcina kompanije „Sinovac“ i po jedna kompanija „CanSinoBIO“ i „Chongqing Zhifei Biological Products“.

Kina je 31. decembra prošle godine zvanično odobrila vakcinu „Sinopharma“, dok su druga vakcina te kompanije i vakcina „Sinovac“ odobrene za upotrebu pod hitnim potrebama.

„U oktobru prošle godine, četiri mjeseca nakon osnivanja program COVAX Svjetske zdravstvene organizacije, Kina se pridružila tom programu najavljujući da će kineske vakcine postati javno dobro svijeta“, kazala je dopisnica agencije MINA iz Kine Yu Xi.

Do 15. januara, dvadesetak zemalja je potpisalo ugovor za nabavku kineskih vakcina.

Kineska vlada je proglasila da je efikasnost vakcine „Sinopharma“ oko 79 odsto.

Prije Kine, Ujedinjeni Arapski Emirati su 9. decembra prošle godine zvanično najavili registraciju vakcine iz Sinopharma u toj zemlji, i potvrdili da prema njihovim rezultatima ispitivanja efikasnost kineske vakcine 86 odsto.

Bahrein je 13. decembra prošle godine odobrio vakcinu iz Sinopharma, najavljujući da je prema njihovim rezultatima ispitivanja na 42.299 volontera, dokazano da je efikasnost te vakcine 86 odsto.

Egipat je 9. decembra odobrio upotrebu vakcine Sinopharma pod hitnim potrebama, a podaci su isti kao u Bahrinu.

Do sada je skoro 60 hiljada volontera primilo vakcinu.

Vakcina „Sinopharma“ je, osim u Kini, odobrena za upotrebu pod hitnim potrebama u tri zemlje.

Na konferenciji kineske Vlade saopšteno je do sada je već 15 miliona građana primilo vakcinu.

Kada je u pitanju proces vakcinacije po sadašnjoj praksi u Kini, vakcina se primi u dvije doze, a druga doza se primi 14 do 28 dana poslije prve doze.

Prije vakcinacije, doktor treba precizno da ispita primaoca da li ima neke teške bolesti, alergiju, nakon čega primalac treba potpisivanjem dopisa da dokaže da se vakciniše dobrovoljno.

Nakon vakcinacije primalac treba da sačeka na klinici oko 30-tak minuta u slučaju pojave neke neželjene reakcije.

Prema zvaničnim navodima, do sada nije bilo teške neželjene reakcije, a efikasnost vakcine trajala je najmanje šest mjeseci.

Ljudi koji se nalaze u samoizolacije ili karantini ne smiju primiti vakcinu, kao i oni koji su proteklih 14 dana bila u gradovima ili područjima gdje postoji rizik zaraze.

Bonus video: