veliko otkriće

Otkriveno više od 50 drvenih kovčega i zapisi iz Knjige mrtvih

Arheološko otkriće koje će promijeniti sliku o istoriji Sakare i Novog egipatskog kraljevstva

3950 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Na desetine drvenih kovčega i mumija iz perioda od prije više od 3.000 godina otkriveno je u velikoj nekropoli nedaleko od Kaira.

Otkriven je i hram kraljice Neit, žene kralja Tetija. Čuveni arheolog Zahi Havas ističe da je riječ o otkrićima koja će promijeniti sliku koju smo do sada imali o istoriji Sakare i Novog kraljevstva.

Nekadašnji ministar za starine, arheolog Zahi Havas, objelodanio je neke detalje velikog otkrića na lokalitetu u Sakari, javlja Skaj njuz.

Arheološki tim koji na lokaciji radi od 2007. godine, pronašao je papirus dug četiri metra na kojem je, između ostalog, bila ispisana i Knjiga mrtvih u kojoj se preminulima daju uputstva za kretanje kroz svijet mrtvih u starom Egiptu.

Najmanje 22 mjesta za sahranjivanje dio su velike nekropole. Pronađena su 54 drvena kovčega za koje su stručnjaci utvrdili da datiraju iz perioda Novog kraljevstva (između 1570. i 1069. godine prije naše ere).

Veliki broj statua, maski koje su korišćene pri sahranjivanju, igračaka i drugih predmeta takođe su iskopani na ovom mjestu.

U neposrednoj blizini, arheolozi su otkrili i hram kraljice Neit, žene kralja Tetija, prvog kralja šeste dinastije koja je Egiptom vladala između 2323. i 2150. godine pne.

Zahi Havas ističe da je riječ o otkrićima koja će promijeniti sliku koju smo do sada imali o istoriji Sakare i Novog kraljevstva.

Ogroman uspjeh rezultat je saradnje Ministarstva starina Egipta i centra koji je osnovao Zahi Havas.

Vijest o ovom velikom arheološkom otkriću stiže dva mjeseca nakon još jednog izvanrednog uspjeha druge grupe arheologa koji su pronašli oko 100 kovčega i oko 40 zlatnih statua starih više od 2.500 godina.

Preporučujemo za Vas