Izraelski arheolozi objavili otkriće novih Svitaka sa Mrtvog mora

Svici sa Mrtvog mora ili Kumranski spisi sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući tekstove iz Hebrejske Biblije koji su otkriveni između 1947. i 1956. godine u 11 pećina u okolini Kumrana u blizini drevnog naselje Khirbet Kumran

6530 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelski arheolozi objavili su otkriće desetina novih fragmenata Svitaka sa Mrtvog mora sa biblijskim tekstom pronađenim u pećini u pustinji za koje se vjeruje da su sakriveni tokom jevrejske pobune protiv Rima prije gotovo 1.900 godina.

Na fragmentima pergamenta je tekst na grčkom iz Knjige Zaharija i Nauma, a radikarbon metodom je utvrđeno da potiču iz drugog vijeka naše ere, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.

To je prvo novo otkriće takvih tekstova u pustinji južno od Jerusalima poslije šest decenija.

Vjeruje se da pripadaju djelovima pergamenata pronađenim na mjestu poznatom kao "Pećina užasa" nazvanoj tako jer je 40 ljudskih kostura iskopano tamo 1960-tih godina, koji takođe sadrže grčki prevod knjige Dvanaest malih proroka.

Svitak Mrtvo more
foto: Reuters

Vjeruje se da su fragmenti skriveni u pećini za vrijeme oružanog ustanka Bar Kohbe protiv Rima u vrijeme vladavine imperatora Hadrijana između 132. i 136. godine nove ere.

Nađeni su u okviru nastojanja uprave za antikvitete u Judejskoj pustinji da se nađu svici i spriječi moguća krađa.

Svitak Mrtvo more
foto: Reuters

Svici sa Mrtvog mora ili Kumranski spisi sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući tekstove iz Hebrejske Biblije koji su otkriveni između 1947. i 1956. godine u 11 pećina u okolini Kumrana u blizini drevnog naselje Khirbet Kumran na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Datiraju iz perioda od trećeg vijeka prije naše ere do prvog vijeka naše ere i uključuju najranije poznate kopije biblijskih tekstova i dokumente o vjerovanju jevrejske sekte.

Bonus video: